De bergen van de zeven kleuren

Na een klein beetje research maar voor de rest geen plannen (behalve de Inca Trail), vertrokken een goeie vriendin en ik vorig jaar naar Zuid-Amerika. Ondanks het feit dat we niks gepland hadden, waren er toch een aantal dingen die we zeker wilden zien. Een daarvan heb je misschien al bewonderd op reispagina’s die je volgt op social media, de Viñicuncabergen aka de Rainbow Mountains.

Eenmaal aangekomen in Cusco (Peru) zagen we opeens overal die kleurrijke foto in het straatbeeld opduiken. We hadden ze gevonden! Vanuit Cusco vertrekken namelijk dagelijks tours naar de Viñicuncabergen. Wij kozen ervoor om de trek van 1 dag te doen en vertrokken de volgende nacht al om 3u. Nu leek het ons wel een goed idee om wat geld uit te sparen en dus voor die nacht maar geen slaapplaats te zoeken, aangezien we al zo vroeg vertrokken.

Zoals je al kan raden, was dat achteraf gezien niet zo’n slim idee. Na een rit van drie uur over de meest hobbelige wegjes, kwamen we aan bij het startpunt van de trek. Terwijl we ontbeten, voelden we al het grote hoogteverschil met Cusco. De start van de wandeling ligt op zo’n 4300m hoogte, Cusco op iets meer dan 3000m.

Weidse oppervlakten, fantastische uitzichten.

Bij de start van de trektocht voelde ik meteen dat ons nachtelijke besparing het me nog lastig ging maken. Door de grote hoogte en de vermoeidheid, viel ik na een halfuurtje wandelen bijna flauw. Gelukkig kon ik na enkele minuutjes rust opnieuw vertrekken, en begon ik pas écht te genieten van de fan-tas-tische landschappen rondom me. Tijdens de wandeling zie je al rode, felgroene en bruine tinten in de bergen, je bent omringd door lama’s en – gelukkig – zijn er weinig toeristen maar vooral plaatselijke bevolking. Zij wandelen mee met hun paarden, indien mensen het te lastig krijgen en liever verdergaan op de rug van een paard.

Lama’s everywhere!

Ondanks mijn zwak momentje in het begin, bereiken we na een wandeling van 3 uur de top van de fantastische Viñicuncaberg, ofwel ‘de berg van de zeven kleuren’, op 5020m. Ik kan nog steeds moeilijk beschrijven hoe het voelt als je daar staat. Sprakeloos, vol kippenvel en vooral verbaasd. Het is gewoon surreëel.

Nr. 1 Best view ever

Tot je na die verbazing begint te voelen hoe hoog je wel staat (lees: je kan bijna niet ademen) en dat het eigenlijk aan het sneeuwen is. Want zoals je ziet op de foto’s, is de gekleurde berg ook omringd door besneeuwde bergtoppen. Nadat we dit prachtige moment met z’n allen hebben vastgelegd, keren we terug voor opnieuw een wandeling van 3 uur naar het beginpunt.

Ook de omringende bergen hebben de fantastische kleuren, rechts zie je de besneeuwde bergtoppen.

Toch ben ik er zeker van dat dat moment voor altijd in mijn geheugen gegrift zal staan. En dat zegt ook het warme gevoel dat nog steeds naar boven komt als ik de herinnering oproep of de foto’s herbekijk. Peru is zo veel meer dan Machu Picchu en dat bewijzen deze bergen zeker en vast.

Tijdens de wandeling zie je overal heldere riviertjes en rode tinten in de bergen.

Nog enkele handige tips:

  • Boek je Rainbow Mountains dagtocht niet op voorhand vanuit Europa, je kan de tocht makkelijk boeken in Cusco. Rond het centrale plein ‘Plaza de Armas‘ en in de omringende straatjes liggen veel kleine reisbureautjes die allemaal dezelfde tours aanbieden. Door wat te onderhandelen en bij verschillende bureaus navraag te doen, betaalden we uiteindelijk slechts 100 soles per persoon (ongeveer €25). Wees dus zeker niet bang om te onderhandelen!
  • Deze tocht doe je beter niet op de eerste dag dat je aankomt in Cusco. Cusco ligt al redelijk hoog (3000m), dus het is best om je eerst aan te passen aan de hoogte. Voor de zekerheid kan je wel hoogteziektepillen meenemen.
  • Voor deze tocht moet je conditie goed zijn. Wil je toch meedoen en is je conditie iets minder? Dan kan je nog steeds tijdens de wandeling (of vooraf) beslissen om het te paard te doen.
  • Wij kozen voor de tour van 1 dag, maar je kan ook een tocht van 5, 6 of 7 dagen doen. Die tocht heet de ‘Ausangate trek‘ en is volgens mij ook écht de moeite waard!

Wil je weten hoe de bergen aan hun prachtige kleuren komen? Ga dan zeker zelf een bezoekje brengen aan de Rainbow Mountains in Peru en vraag het eens aan je gids 😉

Hasta luego!
Magaly

Geef een reactie