Unesco erfgoed it is!!

Na het nevelwoud, jungle, hooggebergte gingen we nu richting Unesco erfgoed en het einde van de rondreis op het vaste land van Ecuador. Na bijna 3 weken met deze mensen in een busje te hebben rondgereisd, zouden we na Cuenca en de Cajas uit elkaar gaan.. Dat klinkt allemaal heel erg dramatisch maar dat viel wel mee hoor! Ik Bedoel sommige mensen zou ik echt wel missen en anderen als kiespijn zeg maar.. Om eerlijk te zijn wilde ik nog helemaal niet aan het einde van deze rondreis denken want er stonden nog twee mooie bestemmingen op de planning waar ik ontzettend naar uitkeek!

Ik heb het al eerder geschreven maar mijn mening is nog niet verandert in dat opzicht, Ecuador is een ontzettend divers land en heeft echt alles op het gebied van verschillende landschappen er is niet voor niks een hashtag all you need is Ecuador!

Aan het einde van de middag kwamen we aan in Cuenca. Cuenca is de culturele hoofdstad van Ecuador en wordt ook wel het Athene van de Andes of Ecuador genoemd en ligt op zo’n 2500 meter hoogte. Ik als fervent sportliefhebber vindt het vooral ook heel erg mooi dat een de Olympische sporters van Ecuador uit deze omgeving komen en vaak in en rondom Cuenca trainen. We hadden een prachtig hotel gelegen aan de rivier het is dat ik met mijn vader was anders had het nog best romantisch kunnen zijn! Er stonden nog een aantal dingen op het lijstje dat wij of ik nog niet had gedaan en één daarvan was cavia eten, jep zo’n schattig knaagdiertje.. Dat schijn je super goed te kunnen doen in Cuenca dus dat was het plan. ’s Avonds stond er cavia op het menu! Ik moet je zeggen ik ben blij dat ik het geprobeerd heb maar de volgende keer hoeft dat niet meer zo nodig van mij.. Het is vrij vet en om te zeggen dat het heel bijzonder is, het smaakt ook niet zoals sommige andere exotische dieren naar kip.. iets anders wat nog op de lijst stond voor mijn verblijf was Salsa en bierdrinken.. zelf 2 jaar lang op salsa dansen gezeten en als je in een land bent waar dat de dans is krijg ik daar toch weer een beetje jeuk van.. Aangezien mijn vader een stijve hark in het kwadraat is ben ik na het cavia eten op pad gegaan met Jeroen onze reisgids, die wilde ook wel een dansje doen en een biertje drinken en ik kan je wel zeggen dat het heel handig is om op stap te gaan met iemand die de juiste plekken weet. Dus ik ben er als een mak schaap achteraan gewandeld! Als halve Belg (nog aan hem gevraagd welke helft nou precies Belgisch was: links of rechts, onder of boven, kwam helaas geen bevredigend antwoordt op) wist hij ook een kroeg te vinden die Belgische biertjes schenkt nou deze gingen er best goed in. Met het Belgische bier achter de kiezen op pad op zoek naar een tent waar we salsa konden dansen, nog een alla de weddingcrashers een thuisfeestje gecrasht want er kwam goeie muziek vandaan maar ze keken deze blonde gringa heel vreemd aan. Uiteindelijk in een discotheek beland met live salsa muziek nou dat was best een feestje!

 

Na het culturele avondje volgde de dag erna nog meer cultuur.. Een rondwandeling door het historisch centrum van Cuenca! Ik moet eerlijk zeggen het is mij allemaal prachtig uitgelegd hoe die stad in elkaar zit en wat de belangrijke punten waren vroeger maar echt onthouden heb ik het niet.. Het is wel een hele mooie stad, vele leuke pleintjes en dus heel veel cultuur en historie en niet geheel onbelangrijk goeie ijssalons! De rest van de dag door de stad en langs de rivier gewandeld en als een hobo in het park gelegen!

De van Trigtjes in de Cajas

De van Trigtjes in de Cajas

Dat was wel genoeg cultuur voor de van Trigtjes (mijn vader heeft zich nog nooit zo verveeld..) Op naar de Cajas! De Cajas is een nationaal park en varieert in hoogte, maar het hoogste punt ligt op 4450 meter en geeft een waanzinnig uitkijkpunt kan ik je zeggen. Heerlijk zo weinig zuurstof, ik ga daar best lekker op! De Cajas is een soort wedlands en variërend in hoogtes zie je verschillende vegetatie, maar het is allememaggies prachtig! Ik zou er wel dagen kunnen rondwandelen.

De groep werd in tweeën gedeeld en toen konden we los, of wandelen zogezegd. Spierwild was ik, ik wordt altijd overenthousiast van mooie omgevingen en als bambi dartel ik dan in de rondte. Ik had echt zin in een mooie uitdagende wandeling door dit gebied. Van water en bergen wordt ik altijd erg enthousiast! Er zouden ook heel veel vogels en andere fauna in het gebied moeten zitten maar die hebben we niet in grote getale gespot.. De grappen over het vergeten van het loslaten van de wilde dieren waren dan ook niet aan te slepen..: ‘Jeroen vergeten het kooitje open te zetten vanochtend?’ en meer van dat soort slechte grappen. Ik kan daar heerlijk aan bijdragen want ik ben dol op slechte grappen! Ook de uitzinnigheid over het zien van weer een stel lama’s  was al flink getemperd. Bedoel de eerste is fantastisch, de tweede ook de derde en vierde worden al minder en toen we ze hier weer tegenkwamen enwerd gevraagd of we een foto wilde trekken werd deze vraag gepareerd met:  ‘Lama zitten!’ Ondanks het gebrek aan wildlife was de Cajas zeker de moeite waard, de hoogte, de bergen de mooie meertjes en het verschil in vegetatie is echt heel bijzonder. Nu klink ik net als een bomen knuffelende prinses Irene maar daar heb ik totaal geen problemen mee! Uiteindelijk heb ik ook nog even met een 400 jaar oude papyrus boom geknuffeld dus eind goed al goed!

Vanuit de Cajas reden we naar Guayaquil, de grootste stad van Ecuador en van hier zouden we naar de Galapagos vliegen. Geheel in stijl deden we als groep zijnde hier ons laatste avondmaal. ’s Avonds nog even de straat opgegaan voor een wandeling over de boulevard in deze verder niet hele boeiende stad. Iets wat eigenlijk wordt afgeraden vanwege het berovings risico waar wij ’s middags nog op gewezen werden maar ik was samen met een local en living on the edge is wel beetje aan mij besteedt! Als echte afsluiter een klein drankje in een bar die de Reseca heet. Wat heel toepasselijk kater betekent in het Spaans en om heel eerlijk te zijn had ik wel een kleine kater want deze avond betekende dat er een eind aan het eerste gedeelte van de reis was gekomen, die mij zo ontzettend goed was bevallen!

 

Cuenca historisch centrum

Geroosterde Cavia

Grootste kerk van Cuenca

De Cajas

De Cajas

lama – lama zitten

2 Comments

Geef een reactie