San Blas-eilanden

Dit is een ingezonden artikel van: Joshua Claessen

De San Blas eilanden, 378 paradijselijke eilanden voor de kust van Panama. In mijn ogen de mooiste ter wereld! Niet omdat eilanden als de Malediven niet mooi zijn, maar omdat ze nóg niet voor mijn ogen zijn verschenen. Afgelopen april vertrok ik vanaf Amsterdam naar Panama stad. Zo voorbereid als ik was, moesten de ‘San Blas Islands’ het hoogte punt van mijn reis worden. De eilanden zijn goed te bereiken met verschillende organisaties. Mocht je door willen reizen naar Colombia, dan is er zelfs de mogelijkheid om met een zeilboot tussen de eilanden door te varen richting de Colombiaanse kust. De zeilboten nemen je voor 5 dagen mee door het paradijs! Overal waar je kijkt zie je de zee die net zo blauw is als de kleur van de lucht, de kleur van de Nederlandse vlag, en ook zeker de kleur van de Luxemburgse vlag! Verschillende kleuren blauw omringen je terwijl de wind je voortduwt richting een ander onbewoond eiland.

Foto: Joshua Claessen

Vanuit de kustplaats Colón vertrekken er verschillende organisaties die je of naar een groep eilanden kunnen brengen voor een paar dagen, of je reist dus door naar Colombia. Zo was ook mijn plan.

De San Blas Islands liggen in de Caribische Zee en de meerderheid van de eilanden is onbewoond.

Dus; er loopt niemand voor je neus, je voelt je er vrij want, lekker leven is de leus..

Terwijl je vaart op een rustige zee zie je eilanden voorbij komen met daarop 3 palmbomen. THATS IT!

Foto: Joshua Claessen

Zoals ik al zei, paradijslijk.

Het bijzondere aan de San Blas eilanden is dat ze volledig vlak zijn. Ze zijn vaak zo klein dat het niet mogelijk is hier huizen/hutten op te bouwen. Daarom is de oorspronkelijke bevolking, de Guna’s gegroepeerd samen gaan wonen op de 6 grootste eilanden. Nou zou ik natuurlijk de namen van de eilanden kunnen benoemen, maar wat heb je eraan? De Guna’s leven nog altijd zeer traditioneel, zoals ze zelf zeggen. Deze indianenstam bestaat verdeeld over Panama, Colombia en Costa Rica uit zo’n 300.000 Guna-Indianen. Hiervan wonen er slechts 50.000 op de 378 eilanden.

De eilanden liggen in de regio Guna Yala.  Dit betekend letterlijk “land van de Guna’s”. De indianen zijn een trotse gemeenschap die eigen wetten, normen en waarden hanteren om zo de authentieke cultuur te beschermen en door te geven aan nieuwe generaties. Deze cultuur wijkt veel af van traditionele Panamese cultuur omdat de Guna‘s oorspronkelijk Indianen zijn uit de Darien-jungle. Deze jungle ligt tussen Panama en Colombia in en staat bekend als één van de moeilijkst toegankelijk plekken ter wereld.

Foto: Joshua Claessen

Oké, oké, ik dwaal af..

Terug naar de zeilboot, rustig kabbelend op het water kwam ik bij een van de kleinste eilanden waar we op konden komen. Het anker werd uitgegooid en de slippers werden uitgedaan. Klaar om van deze mooie boot te springen en te zwemmen naar dat ene eiland, waar niemand.. maar dan ook niemand verder in de buurt was. Tijdens het zwemmen zie ik de meest tropische vissen onder me door zwemmen. De bodem mag dan 15 diep zijn, elk klein steentje zie ik liggen door het heldere water. En dan na enkele minuten, zet ik voet aan de grond op het hagelwitte zand.

Het strand ligt vol met zeesterren en schelpen. Rustig ga ik zitten en geniet van het uitzicht.

De zon gaat onder, een volle maan verschijnt, tijd voor een kampvuur. Wie droomt er niet van rum drinken bij een kampvuur op een onbewoond eiland, kokosnoten plukken uit de palmbomen en even skinny- dippen, gewoon omdat het kan. Op de San Blas eilanden is niks te gek!

Foto: Joshua Claessen

Wanneer je een bewoond eiland bezoekt zal je versteld staan, waar de hutten gebouwd zijn van palmbladeren, riet en andere soorten hout is er wel elektriciteit, zelfs op de kleinere eilanden. Zo gebeurt het een aantal keer per jaar dat de Guna’s een verlaten zeilboot bezoeken, leegroven en een tv van 40inch meenemen. Helaas heb ik geen foto als bewijs.. Maar er is dus ergens, tussen al die eilanden één hutje van 5 bij 5 met daarin hangend (in verhouding) een big- ass tv.

Ik kan blijven vertellen en kwijlen over deze geweldige groep eilanden maar je zal het toch echt met eigen ogen moeten zien en ervaren. Bezoek deze prachtige eilanden groep want voor je het weet verdwijnen ze langzaam in zee.

“drink met je billen bloot, melk uit de kokosnoot”
Op een onbewoond eiland zijn alle dagen fijn, daar moet je willen zijn!!

Adios!

Geef een reactie