Met mijn hoofd in de Wolken.. Eh Nevel!

Het Nevelwoud van Maquipucuna

Na jaren op mijn wishlist of bucketlist te hebben gestaan, was het dan eindelijk zover, naar Ecuador. Wat een fantastisch land, een prachtige natuur en grote diversiteit, een grote speeltuin kan ik gerust zeggen. Buurlanden Peru en Colombia heb ik NOG niet gezien maar ze zeggen dat Ecuador de compacte versie van die twee landen is. Dus… All you need is Ecuador zou je dan zeggen, want een land waar ze je een Muy Bonita Gringa noemen is zeer zeker de moeite waard!

Foto: Lotte van Trigt

Ik had een rondreis bij een Nederlandse reisorganisatie geboekt. Normaal boek ik een vliegticket en is het gaan met die banaan, dan plan ik alles zelf, maar deze reis was iets anders dan normaal omdat ik met mijn vader op pad ging als cadeau voor mijn afstuderen. Mijn vader is niet een ontzettende ‘wereldreizigert’ en wil graag weten waar hij aan toe is, wat we gaan doen en wat hij kan verwachten, dus gaan met die banaan en zelf 4 weken voor reisleider spelen leek mij een minder strak plan. Ik had de meest complete rondreis uitgezocht (in mijn ogen) en was van plan om alleen maar te genieten en genieten was het! Ik als grote outdoor en natuur liefhebber en alles wat de flora en fauna in de omgeving te bieden heeft en adoreer zal daar dan ook over schrijven.

Foto: Lotte van Trigt

De eerste mooie speeltuin waar we naartoe gingen was het Nevelwoud ook wel cloud forest genoemd en ligt in de buurt van Mindo ongeveer 90 min vanaf de hoofdstad Quito. Quito ligt op een hoogte van ongeveer 2800 meter boven zeeniveau rondom de Pinchincha vulkaan en de heuvels van Panecillo en Ichimbia. Het nevelwoud ligt op een hoogte variërend van 1000 tot 2800 meter en is geen regenwoud, omdat iets pas regenwoud mag heten als het aan een aantal geologische eisen voldoet, iets met temperatuur, regenval en tot een bepaalde hoogte.

 

Rijdend vanuit Quito naar het nevelwoud zie je het landschap van toch iets droge bergen langzaam veranderen in heel veel groen en in een rit van 1,5 uur zie je het hele landschap veranderen! We verblijven in de Maquipucuna Eco Reserve Lodge, een prachtige lodge aan een riviertje en hier mogen wij drie dagen verblijven en buitenspelen! Van al dat moois gaan mijn handen en voeten letterlijk jeuken en ik wil er heel graag op uit! Ik ben niet zo’n groepjes mens en met een grote groep erop uit is de kans kleiner dat je wildlife spot, zeker als er een hoop gekwekt wordt.. ’s Middags trok ik er samen met mijn vader op uit naar een watervalletje, volgens de gids was het makkelijk te vinden twee keer rechts een keer links. Ik heb alleen de woorden waterval en makkelijk te vinden gehoord dus had al drie keer de verkeerde afslag genomen en wij belandde diep in het woud, soort van verloren gelopen! Beetje avontuur kan geen kwaad, het was super mooi, lekker dicht begroeid en heuveltje op dus warm en zweterig!

 

Uiteindelijk toch maar omgekeerd en de waterval gevonden, zeg maar gerust watervalletje, maar daar douchen alias even poedelen ging prima! En lucky als ik was, ik liep voorop (ben graag haantje de voorste) kwam ik mijn eerste reptiel tegen, een slang! Ik ben niet bang aangelegd, slangen en spinnen vind ik allemaal prima tenzij ze zich in mijn bed of schoenen aandienen. Kakkerlakken en duizendpoten daarintegen.. Not a fan!

Foto: Lotte van Trigt

Achter de lodge zelf liepen meerdere wandelpaden, allemaal prima aangegeven, goed te lopen dus ook zonder gids voor een paar gringo’s prima te doen! Mijn vader de fanatieke ‘diehard’ vogelaar wilde nog op zoek naar het gevederde wild, het was een soort spelletje ik hoor ik hoor wat we allebei niet kunnen zien. Bij toeval zagen we een prachtige Mot Mot en toch wel echt een hoogte puntje van dit onderdeel van de reis: een Armadillo een gordeldier, je ziet ze weinig en zijn erg schuw, zodra wij dichterbij kwamen was ie ook in een keer weg! Het nevelwoud staat vooral bekend als vogelparadijs de volgende ochtend om zes uur mochten wij dit aanschouwen.. Gelukkig nu met een ervaren gids mee en die was een stuk beter in het spelletje ik hoor, ik hoor en.. Daar zit ie! Uiteindelijk 3 toekans gespot, heel veel mooie zangvogeltjes en een tal van muggenbulten later want naast die mooie vogeltjes vliegt er hier en daar ook een mug rond (meer hier dan daar)! Dikke ellende want ze staken bij mij door mijn broek en de deet heen, je kon naderhand braille lezen op mijn benen een feestelijk gebeuren was het! Na het ontbijt werd de groep weer in tweeën gesplitst, weer vogels spotten of wandelen. Ik heb het vogelspotten aan de echte vogellaars over gelaten en ben mee gegaan met de wandeling. Veel uitleg over dit mooie nevelwoud, het bestaat uit primair en secundair woud. Wat officieel inhoud dat primair woud nog nooit is aangedaan, of iets mee is gebeurd. Het secundaire woud in dit gedeelte is eens weggehaald en is herbeplant, het verschil en de overgang van deze twee wouden zag je goed. Al moet je je enigszins kritisch afvragen of er ergens überhaupt nog wel primair woud is, want dan zou geen mens er ooit aangezeten mogen hebben..

Foto: Lotte van Trigt

 

Foto: Lotte van Trigt

 

Foto: Lotte van Trigt

De laatste wandeling of ontdekkingstocht ging langs de rivier, vaders en dochter even alle gekkigheid bespreken en wat spielerij bij het water, uiteindelijk nog prachtige panorama’s gezien en mooi uitgekeken over het nevelwoud wat toch zo’n oppervlakte heeft van 6,000 hectare en zeer zeker de moeite waard is van het bezoeken. Als je er in de juiste periode zit kan je hier ook brilberen spotten, die hebben wij hier helaas niet gezien, wel ergens anders! Zeker het in de ochtend vroeg opstaan en het nevel en damp vanaf de rivier of de lodge zien komen is echt de moeite waard! De volgende ochtend vertrokken wij uit deze mooie omgeving weer richting Quito, de evenaar en de Andes, wat geen slecht idee was want op mijn onderbenen was geen plaats meer voor nog meer braille schrift. De toekans, kolibries en Armadillo kon ik van mijn bucketlist afstrepen!

Foto: Lotte van Trigt

 

Foto: Lotte van Trigt

Er valt nog veel meer te vertellen over deze mooie grote speeltuin dus stay tuned!

Geef een reactie