Wildlife Bucketlist

Kangaroo – in Australie

Voor degene die niet weten wat een bucketlist is.. Dat is een lijstje met dingen die je wil doen/zien voordat je dood gaat. Nou had ik absoluut geen intenties om dood te gaan maar ik heb wel een lijstje gemaakt met al het wildlife dat ik nog heel graag wil zien voor dat ik zoals ze dat in het Engels zo lekker zeggen : ‘ kick the bucket’

Free spirit

Laat ik beginnen met het feit dat ik absoluut geen fan ben van dierentuinen.. Ja ik zo’n irritante bomenknuffelaar en echt dol op dieren. Persoonlijk vind ik dat je sommige dieren niet hoort op te sluiten, ze zijn hier niet geschikt voor en ik vind het echt zielig om dat te zien. Ijsberen bijvoorbeeld in het wild meer dan 1000 km per jaar en in onze dierentuinen zit dat arme beest in een heel klein hokje opgesloten. Hetzelfde geld voor dolfijnen of orka’s mocht je daar aan twijfelen kijk even de documentaire van rambam en Blackfish.. Een dier dat zo mooi, slim en sociaal is dat hoort in mijn wereld dus niet thuis in een chloorbadje. Ik geloof in de educatieve doeleinden van een dierentuin maar een klein landje als Nederland kan met 1 dierentuin ergens in het midden prima door. Het is niet mijn bedoeling om op iemand zijn tenen te staan maar ik ben zo’n dieren knuffelaar dat ik ze liever in het wild zie en het echt zielig vind om die beesten opgesloten te zien. Tot zover het serieuze gedeelte van mijn verhaaltje!

Maar wat staat er dan nog allemaal op die wildlife bucketlist van mij?? Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik al heel wat gezien heb.. Zoals een vriend van mij zegt ik heb zijn halve bucketlist al gezien.. Maar er blijft nog genoeg over zal ik je zeggen! Laat ik beginnen bij de tijger volgens de Chinezen de koning van alle dieren. Van kleins af aan altijd een prachtig beest gevonden en zou deze maar wat graag in zijn natuurlijke habitat bewonderen. De grootste kans van slagen heb je in het noorden van India. India schijnt een prachtig land te zijn en dan zou ik het zeker ook combineren met een tripje naar de Taj-Mahal maar ik als gevoelig meisje is India ook een risicootje.. Ik ken namelijk niemand die daar naartoe is geweest en niet flink wat kilo’s lichter is terug gekomen, maar tijgers dus!

Brilbeer – in Ecuador

Dol op uiterste

De Noord en Zuidpool, Jep ik hou van uiterste! Om in het wild ijsberen te zien. Ik kan al een hoop beren soorten van mijn lijstje afvinken (brilbeer, zwarte beer, grizzly beer) maar deze grote witte nog niet! De zuidpool voor de emperor van alle dieren in tuxedo’s de keizerspinguïn. Ik heb een zwak voor deze schattige waggelende beestjes en tja daar kan dat pak ook iets mee te maken hebben. Plus dit zijn dieren die ook een van de weinige monogame dieren en zowel mama als papa broeden op de eieren. Behalve bij de Emperor pinguïn dan broed alleen de man.. hoe mooi is dat! Verder schijnt Antarctica echt prachtig te zijn en heeft heel veel walvissoorten en ik als Ariel liefhebber zou die wel heel graag willen zien!

Orka’s in Canada

Lovely Zuid-Amerika

Argentinië met natuurlijk Patagonia hier kan je echt vliegende deuren zien in de vorm van een condor maar op het schiereiland Punta Valdes kan je in een bepaalde periode van het jaar zien hoe orka’s zich opzettelijk laten aanspoelen en daar van die schattige zeeleeuwen van het strand afhalen.. Ik heb deze prachtige beesten, misschien zelfs mijn lievelings al in het wild mogen zien in Canada maar wat zou ik dit graag willen zien… Al kan je ze in Nieuw-Zeeland tijdens het suppen tegenkomen en dat is ook echt iets wat op de bucketlist staat..

In Zuid-Amerika is er verder nog veel meer wat er op mijn lijstje staat namelijk de Jaguar of luipaard daarvoor moet ik naar de Pantanal in Brazilië ook in Brazilië de bijna uitgestorven Hyacint Ara als dochter van een vogelaar mag ik die niet overslaan.. In Costa rica zou ik heel graag de luiaard willen zien een dier waar ik mij absoluut niet mee identificeer maar wat is die leuk! Daar zou ik dan gelijk het uitkomen van zeeschildpadden eieren willen meemaken ik heb het eieren leggen in Australië als eens mogen aanschouwen en het uitkomen staat ook nog op de bucketlist!

Zeeschildpadden opvang – Cuba

De Big five mag natuurlijk niet ontbreken op deze lijst de big five bestaat voor mij uit: Leeuwen, luipaard, neushoorn, olifant en Afrikaanse buffel. Daar zou ik zelf nog graag aan toevoegen het Nijlpaard, de cheeta (bedoel van het snelste zoogdier op aarde kan ik misschien nog wat looptips oppikken..) en de giraffe sinds het liedje van dikkerdje dap toch wel eentje die jeugdsentiment oproept. Wel graag vanuit de giraffe manor in Kenia waar ze hun kop door het raam steken. Bedoel als je het dan toch doet doe het dan gelijk goed!

Wolaap – Ecuador

Aapjes kijken

Wat betreft de apen.. Ik zou heel graag de berggorilla’s in het wild willen zien Bokito in het wild! Ik als dikke fan van Tarzan kan daarin niet achterblijven. Maar ook Chimpansees, Orang-oetans in Borneo en de ringstaart Makaak op Madagaskar staan op deze lijst. Ik heb de Makaken, Gibbons, zwarte aap op Bali en de Wolaap in Ecuador al mogen afstrepen maar de grotere apensoorten ontbreken nog en toegeven in Japan kan je een natuurlijke warm waterbron met de sneeuwapen, dat klinkt als een droom die uitkomt!

Makaak – Bali

Dream big

Als heel zeldzaam en erg moeilijk in het wild te spotten staat daar de Armourpanter of Armourluipaard en de Reuzenpanda nog op de lijst.. Van de Armourpanter zijn er nog maar zo’n 65 over in het wild en een reuzenpanda in het wild spotten schijnt ook niet zo makkelijk te zijn. Maar deze beestjes die op heel veel youtube filmpjes ernstig onhandig naar voren komen voel ik vanwege die onhandigheid wel een kleine verbondenheid mee en dat zou ik graag live aanschouwen..

In de Filipijnen of het westen van Australië kan je zwemmen met walvishaaien en dat zou ik ook heel graag willen.. Eigenlijk zou ik alle walvis soorten graag tegen willen komen. De potvis heb ik al gezien Over een unlucky dier gesproken qua naam.. heet je in het Nederlands potvis je bent geen pot (zover ik weet) en ook geen vis heet je in het Engels Spermwhale..

Potvis – Spermwhale

In de categorie toch proberen: wil ik tijdens mijn bezoekje aan de Himalaya ook graag de sneeuw yeti tegenkomen en in Schotland het Monster van Loch-Ness.

Om bij te komen van al dit reisgeweld zou ik op de Bahama’s willen zwemmen met de varkentjes die daar rondspartelen. Groot voordeel dan ben je ten alle tijden slanker dan je zwempartner.. Er staat dus heel veel op mijn lijst, mijn ouders staan elke keer lichte doodsangsten uit als ik er weer in mijn eentje op uit trek. Ik geloof dat ze nu al minder goed slapen omdat ik straks in mijn eentje naar Peru en Ecuador ga maar zolang ik nog niet alles gezien heb, wat ik graag wil zien zal ik daar niet mee stoppen. En op de vraag die ik vaak krijg waarom ga je dan in je eentje? Omdat er niemand zo gek is om met mij mee te willen… De wereld is veel te mooi en er is veel te veel te zien om het lekker niet te doen!

Nog even 1 kritische noot van Granny Lotte: Rijden op dieren, knuffelen met jonkies of zwemmen met dolfijnen wordt in veel landen aangeboden. Doe dit alsjeblieft niet… Olifanten zijn niet geschikt om op te rijden, knuffelen met jongen dieren zorgt er vaak voor dat ze vervolgens niet meer kunnen worden uitgezet in het wild en zwemmen met dolfijnen in een bassin is niet zoals het hoort.. Vraag jij je af of het geplande uitje zo’n goed idee is? kijk even op de website van world animal protection! Er zijn heel veel verantwoorde opvangtehuizen waar je wel die leuke foto kan maken en op een verantwoorde wijze op kan gaan met al dat moois dat er rondloopt op deze aarde!

Finding nemo – gevonden!!

Whittip reefshark

Dingo op Fraser Island

Galapagos Pinguin

 

 

2 Comments

 • Catoo Vantomme

  11/07/2017 at 12:22

  He Lotte!

  Ik las net je artikel over je wildlife bucketlist. Ik ben namelijk zelf ook zo’n lijstje aan het opstellen en ik heb toch nog wat inspiratie kunnen opdoen van de jouwe. Doet me trouwens ook plezier om te lezen dat een jonge vrouw alleen perfect de wereld kan rondreizen. Want ik heb (jammer genoeg) momenteel nog niemand gevonden voor mijn wereldreis dus zal het ook solotravel worden waarschijnlijk. Veel plezier in Ecuador en Peru!

  Groetjes, Catoo Vantomme

  Ps; Van alle dingen op je lijstje die ik al wél gezien heb kan ik de wilde berggorilla’s in Oeganda wel écht aanraden. Een ongelooflijk unieke ervaring die zeker zijn geld waard is! 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie