Tips voor lowbudget reizen

Om zes maanden reizen te kunnen bekostigen hadden wij een veel lager dagbudget dan ‘normaal’ bij onze drie weken vakantie. We moesten beter nadenken waar we ons geld aan uit wilde geven en wat we wel het geld waar zouden vinden en wat niet. Voor iedereen geld dat hij of zij een ander budget hanteert, dit zal altijd persoonlijk zijn. Echter, hier enkele tips op een rijtje die ons hebben geholpen om binnen ons budget te blijven!

Overnachtingen: 

– Stel je grenzen, wat vind jij nog wel acceptabel en wat niet. Wij wilde bijvoorbeeld wel een privé kamer hebben i.p.v. een dorm nu we als stel reisden. Dit houdt ook in dat je in de meeste gevallen meer betaald dan een dormroom. Echter ook hier geld; wat wil je? Ben jij oké om met 12 mensen op een slaapkamer te liggen, wil je als vrouw enkel met vrouwen een kamer delen of heb je bepaalde hygiëne eisen; dit kan allemaal je budget beïnvloeden.

– Praat met andere backpackers, vraag waar hun hebben geslapen, wat de kosten waren en wat ze er van vonden. Vaak vind je zo de betere deals via de wel bekende mond op mond reclame!

– Zoek eventueel naar goede deals op diverse aanbieders sites, AirBnB & Tripadvisor.

– Bedenk ook dat vele kleine hotels e.d. niet aangesloten zijn bij dergelijke grote sites (ze moeten hiervoor commissie afstaan). Vaak vind je ook prima deals als je in de stad zelf rond kijkt en vraagt.

– Denk na over de locatie waar je wilt zitten. Direct aan het strand is bijvoorbeeld vele malen duurder dan een of twee straten er achter. Wij betaalde soms ruim de helft minder voor een dergelijk hotel, daarvoor willen wij gerust 5 minuten lopen naar het strand.

– Reis in de laag seizoenen. Veel hostels en hotels hebben prijzen voor hoog en laag seizoenen. Daarnaast: in laag seizoenen kun je meestal nog wel iets van de prijs afkrijgen. Ben vooral niet bang om te onderhandelen!

Eten & Drinken: 

– Vraag bij de locals naar de lokale restaurants. Juist de toeristische restaurants hanteren ook toeristische prijzen. Eet dus vooral lokaal eten, zo houdt je je onkosten voor eten laag.

– Streetfood! Zeker in Azië is dit super goedkoop, lekker en een ideale plek om andere reizigers te ontmoeten.

– Zoek naar hostels/hotels met een keuken. Wij hebben regelmatig zelf gekookt wat de kosten enorm drukt.

– In plaatst van drie keer per dag uit te eten kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld je ontbijt en lunch soberder aan te pakken. Wij ontbeten vaak met wat yoghurt, havermout en een stukje fruit en als lunch een boterham met pindakaas. Vele malen goedkoper vaak dan een ontbijt in de supermarkt. Ook is vaak de deal inclusief ontbijt bij hotels een stuk duurder dan dat je op deze manier zelf je ontbijt regelt.

– Neem zelf je thee mee of koffie mee, bij de meeste hostels of hotels is heet water voor niets.

– Koop grote flessen water (5 liter of meer) en schenk deze over in kleinere flessen die je gedurende dag mee kunt nemen. Dit is vaak vele malen goedkoper dan elke keer kleinere flesjes (0.5 tot 1.5liter).

– Kijk of ze refill aanbieden bij jou hostel of hotel. Vaak is ook dit een stuk goedkoper én een stuk beter voor het milieu. Je kunt gerust je plastic fles enkele malen hergebruiken.

Tours:

– Denk goed na welke tour je wel of niet wilt doen. Met een low budget kun je nu niet eenmaal elke dag een dure tour ondernemen.

– Onderhandel over de prijs. Hierin geld vaak: kom met een groep, de meeste bedrijven bieden dan andere prijzen aan.

– Zoek rond naar diverse aanbieders in plaatst van de eerste aanbieder te pakken. Vaak zitten er grote prijsverschillen in de aangeboden tours. Echter hier moet wel de kanttekening gemaakt worden dat het soms ook een groot verschil in de kwaliteit zit. Kies voor jou de meest acceptabele prijs met de kwaliteit waarvoor jij het nog oké vind.

– Kijk of je het zelf kunt doen. Als je bijvoorbeeld al enkele tempels hebt bezocht, wil je dan er weer een gids bij. Er zijn veel mogelijkheden heden om zaken zelf te doen of te bezichtigen.

Vervoer: 

– Kijk ook hier goed rond met betrekking tot prijzen, er kunnen grote verschillen tussen aanbieders zitten. Vaak zijn er diverse tour en bus aanbieders tussen toeristische plekken. Ben ook hier niet bang om te onderhandelen in de prijs (zeker als je geen prijslijsten ziet staan zijn er vaak geen ‘fixed prices’.

Soms geld: koop een pakket, vaak krijg je dan een beter prijsaanbod dan alles apart kopen.

– Gebruik Uber of Grab als je vervoer nodig hebt, hoewel de meningen hierover verdeeld zijn in verband met oneerlijke concurrentie. Zeker de taxi’s vanaf een airport zijn vaak schrikbarend hoog.

– Kijk naar de lokale bussen. Soms vragen ze voor toeristische bussen hoge prijzen terwijl er ook gewoon lokale bussen gaan. Loop naar het busstation en vraag hoe je van plek A naar B kunt komen. Meestal vertellen ze je prima waar en hoe je kunt overstappen.

– Ook al zijn in sommige taxi’s erg goedkoop, je kunt vaak kleine afstanden ook gewoon prima lopen.

– Zoek je vliegtickets al een paar maanden van te voren en blijf de prijzen vergelijken. Soms zijn ze de ene week maar de helft van de prijs tegenover een week later/eerder. Het is altijd een gok wanneer je tegen welke prijs kunt kopen.

– Wij merkte met name in Azië dat wanneer we hadden gekeken voor en vlucht met een lowcost airline, de prijzen bij de tweede keer kijken soms zelfs al verdubbeld waren! In deze landen is er geen beleid t.a.v. cookies e.d.

– In Indonesië en de Filipijnen merkten we dat we last minute meer betaalde voor ons vliegticket dan de mensen die hun ticket ruimer van te voren hadden geboekt.

– Het kan je veel geld besparen als je met enkel handbagage vliegt. Met name de kortere vluchten in Azië vragen percentueel gezien een hoog bedrag voor ruimbagage. Wij zagen regelmatig dat ze rugzakken van 45L nog aanzagen als handbagage (check dit vooraf).

– Ga je rondreizen in meerdere landen, kun je eventueel ook bagage tegen een relatief lagere prijs dan het overal extra bijboeken achterlaten op de hoofdvluchthaven per land. Dit scheelt je extra kosten van ruimbagage.

– Ben je er ook van bewust dat vluchtmaatschappijen soms goedkopen tickets aanbieden naar bijvoorbeeld een eiland o.i.d maar het opeens super duur is om weer van dat eiland af te komen.

Geef een reactie