Do & don’ts solo backpacken

Do’s & don’ts solo backpacken

Sinds ik alleen reis krijg ik vaak overbezorgde berichtjes en talloze tips met wat ik wel en niet moet doen, vooral van familie (lees: overbezorgde vader). ‘Ga niet met je geld zwaaien! Niet met vreemde mensen mee! Hoezo kan je niet georganiseerd gaan? Wel elke dag laten weten waar je bent he?’ En zeker wanneer ik een nachtje in een bus heb gespendeerd en geen bereik had om te sms’en waar ik ben (nee, ik doe niet aan lokale simkaarten) word ik vaak de volgende ochtend bestookt met bezorgde sms’jes ‘WAAR BEN JE?!’ Om dan vervolgens kort en nuchter te reageren met ‘in de bus’, is niet voldoende voor familie (lees: overbezorgde vader die niet snapt waarom ik zo nodig heel de wereld over moet?! België is toch ook leuk?). Dat snap ik ook. En ondertussen weet ik ook wat je wel en niet moet doen als je alleen op reis gaat naar een onbekend land. Zonder plan. Bij deze, een paar do’s en don’ts voor alleen reizen.

NOTE: deze do’s en don’ts zijn gebaseerd op mijn ervaringen en waarden. Dit geldt dus niet voor iedereen. Zoals ik al eerder benoemde, ik houd van onbekende bestemmingen en ik ga zonder plan. Niet iedereen vindt dat fijn.

Do’s en don’ts:

  • Wat ik echt een schurft hekel aan heb: aankomen op een vreemd vliegveld in een vreemd land na een reis van 22 uur (want he, deze vlucht was toch 50 euro goedkoper dan de rechtstreekse van 7 uur) is op zoek gaan naar waar in godsnaam jouw hostel te vinden is. Dus: fix altijd een transfer van het vliegveld naar je hostel. Zo hoef je niet moeilijk te doen en na te denken. De volgende ochtend kan je uitzoeken waar je bent beland. Prioriteit is nu: slapen. Pluspunt: familie kan rustig slapen.
  • Je kan op reis, je hebt de mogelijkheid om over de wereld te zwerven en landen te ontdekken. Dus ja, je bent rijk. Zeker voor de bevolking waar ze het over het algemeen minder hebben. Dus wanneer jij naar een land kan, heb jij geld, en dat heb je bij je. Dit hoef je niet te showen, dus laat je juwelen, geld, dure Gucci slippertjes en iPad/iBook/iMac (Echt, waarom moet dit allemaal mee?? Nooit begrepen..) thuis want dat kan alleen maar gejat worden. Trek lekker je simpele kloffie aan, slippertjes er onder en gaan met die banaan. Pluspunt: familie minder bezorgd.
  • Je. Gevoel. Altijd. Als het niet goed voelt, doe het niet, kap het af en ga weg. Of zorg dat je in de buurt bent van drukte. Als je intuïtie zegt dat het niet klopt, dan is dit in negen van de tien gevallen ook zo. Dus geloof dat ook. Tenzij je heel erg van adrenaline en stress houdt en je het leuk vindt om stressvol in een busje te zitten die als het goed is naar dat leuke stadje zou gaan, maar misschien eindig je in eng donker steegje. Be my guest. Pluspunt: is er niet, want je familie vertrouwt jouw intuïtie niet. Want ‘WAAROM ga je alleen op vakantie? Dan klopt je intuïtie toch sowieso niet?!’
  • Jij bent lekker de hort op en je familie/vrienden/collega’s/huisdier zit in spanning te wachten waar je bent en of je nog leeft. Laat ze af en toe weten dat het goed gaat, waar je bent en dat je het leuk hebt (of niet). Dat waarderen ze, en nu spreek ik echt uit ervaring. Pluspunt: familie kan gewoon hun eigen leven oppakken omdat ze weten dat het goed met je gaat.
  • Dit is een tip die ik eigenlijk zou moeten geven, maar zelf vrij weinig uitvoer: plan waar je naar toe gaat, weet wat er is, is het veilig. Alles wat met voorbereiding te maken heeft. Pluspunt: Ik gok dat het thuisfront dit ook heel erg kan waarderen.
  • Praktische tip: zorg dat je al je papieren bij je hebt, uitgeprint en wel. En zorg dat je dit ook ergens op je mail hebt staan (of de cloud, maar ik ben nog niet zo hip). Zo kan je er altijd bij en kan je het altijd laten zien. Schrijf het adres op van je volgende hostel of maak een screenshot via je telefoon (zo hip ben ik dan weer wel). En, registreer jezelf als je naar het buitenland gaat bijvoorbeeld op: https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/. Zo kan er altijd contact met je opgenomen worden als er iets gebeurt en weten ze je ook te vinden. Pluspunt: familie is gelukkig! En blij! Wat je bent te vinden, jeej!
  • Last but not least: GENIET. Geniet, probeer, doe, ga gewoon. Niet teveel nadenken, dat kan je altijd nog achteraf doen. Volg je gevoel, dat is het verstandigste! Dik pluspunt: je thuisfront ziet hoe gelukkig je wordt van reizen, dus ze laten je wel gaan 🙂

Zou jij het doen, alleen de wereld over?

Xxx,

Yv.

Geef een reactie