• Home
  • /
  • Oceanië
  • /
  • Waarom een bezoek aan the Red Centre zeker een must is

Waarom een bezoek aan the Red Centre zeker een must is

Wie van plan is een reis door Australië te gaan maken, moet het zeker overwegen om een bezoek te brengen aan the Red Centre. Deze ligt in de staat Northern Territory en heeft zijn naam te danken aan de rode kleur van het zand en de rotsen.

Vanuit Alice Springs is gebied, via 1 lange weg in +/- 5 uur te bereiken. De woestijn is uitgestrekt en er zijn maar een aantal benzinestations en shops langs de weg te vinden. Reis je zelf met de auto of camper, zorg dan voor een goede voorbereiding. Neem dus extra water, olie en een reserve band mee!

Hieronder de absolute hoogtepunten beschreven:

 Uluṟu-Kata Tjuṯa National Park
Dit park staat vooral bekend om de rode rots genaamd Uluru (ook bekend als Ayers Rock). Deze rotsformatie is een monoliet, heeft een omtrek van 12 km en is voor de Aboriginals een belangrijke religieuze plaats. Door de lichtinval lijkt de steen gedurende de dag te verkleuren van geel tot bruin. Soms bij zonsondergang lijkt hij van rood/bruin naar paars te gaan. Helaas hadden wij dit geluk niet, maar dat maakte de ervaring er niet minder bijzonder op!

Wij hebben een tour met gids gedaan, maar je kan het park ook zelf bezoeken. Je kunt een heel gedeelte om de rots heen lopen en aan de route staan diversen bordjes met uitleg en betekenissen.

Bij Uluru is ook het Aboriginal Centre gevestigd. Hier worden de normen en waarden van de Aboriginals getoond. Ook zit hier het Art Center waar schilderijen en andere handgemaakte souvenirs te koop zijn.

Naast Uluru, is er in het park nog een bezienswaardigheid genaamd Kata Tjuta (ook wel The Olga’s genoemd). Deze rode rotsen steken hoog boven het vlakke woestijnlandschap uit en bieden adembenemende uitzichten, vooral tijdens zonsop- en -ondergang. Er zijn twee beschikbare wandelroutes. De lokale Aboriginals hebben liever niet dat je de rotsen beklimt, maar op deze paden blijft. De wandelroutes zijn gesloten als het te gevaarlijk is om ze te bewandelen (te veel wind, te warm).

 

Kings Canyon
Wat ook zeker in het rijtje thuis hoort, is Kings Canyon. Dit is een kloof gelegen in het Nationaal Park Watarrka. De wanden van Kings Canyon zijn meer dan 300 meter hoog. In de bodem van de kloof stroomt Kings Creek. Een deel van de kloof is een heilige plaats voor de Aboriginals.

Het was een zware klim naar boven, maar zeker de moeite waard! Een 3 uur durende tocht en 6 km verder, hebben we vele plant en diersoorten gespot, waaronder een Walibi!

Let er verder wel op, dat het er in de zomer wel 45°c kan worden en er weinig beschutting is. Er wordt geadviseerd om per persoon minimaal 3 liter water bij te hebben. Dit vanwege het veel voorkomende probleem dat er mensen uitgedroogd raken. Ook een handig puntje, schaf een vliegennnet aan. Deze doe je over je hoofd heen, zodat je niet gek wordt van de vele vliegen die zelfs in je oren, ogen en neus kruipen.

Wij hebben een 3-daagse tour geboekt, waarin er keuze was om in een swag te slapen. Een swag is een soort “zak” met aan de zijkant een rits, waar je je slaapzak in legt en uiteindelijk in de openlucht gaat slapen. Echt heel bijzonder, omdat je onder de prachtige sterrenhemel in slaap valt!

Geef een reactie