Valladolid in een dag

Stel, je hebt een strakke tijdsplanning in Mexico (logisch ook, zoveel te zien verspreid over zo’n groot gebied, en hé wie heeft er nu niet vakantiedagen te kort?), wat moet je dan zeker doen als je Valladolid aan doet? Chichén Itzá  is de hoofd attractie nabij Valladolid, grote kans ook dat je het daar van kent. Maar Valladolid heeft nog veel meer moois te bieden! Hierbij de ideale planning voor een dag Valladolid.

Valladolid is een aangename stad, super leuk sfeertje en veel minder toeristisch dan de bekende badplaatsen als Cancun, Playa del Carmen en Tulum. Per bus is het gemakkelijk bereikbaar van een van deze steden. Het is drie uur reizen vanaf Playa del Carmen of twee uur vanaf Tulum. In beide gevallen ben je met de ADO bus voor een paar euro in Valladolid. Vele dagtoeristen trekken naar Valladolid voor de grote toeristisch trekpleister Chichén Itzá , maar je wordt beloond als je er voor kiest om minstens een nacht in Valladolid door te brengen.

Tip: Bij veel busstations laten ze je enkel de eerste klas bussen zien. Wil je goedkoper uit zijn, vraag dan naar de tijden van de tweede klas bussen.

Aangenomen dat je in Valladolid bent blijven slapen, sta je ’s ochtends vroeg op. En met vroeg bedoelen wij ook echt vroeg, zorg dat je rond 7 uur vertrekt naar de ‘autobus collectivo’ (ligt net achter het busstation, let op de poort waarop ‘autobus collectivo’ geschreven staat). Voor 35 peso per persoon wordt je dan naar Chichén Itzá  gebracht (1 uur rijden, entréé bedraagd 230 peso per persoon). Je bent dan als een van de eerste toeristen bij de bekende maya tempels. Rond 10 uur komen de eerste bussen vol toeristen. De rust is aangenaam om dit gigantische maya dorp te verkennen. Voor 50 peso kun je bij de ingang een gids huren die je meer verteld. Bij bijna alle ruïnes vind je tekst en uitleg in het spaans en engels omschreven. Echter kan een gids wel van meerwaarde zijn mocht je meer verdieping zoeken. In circa 2 tot 3 uur wandel je door het dorp heen, de overschotten zijn prachtig  en goed bewaard. Dit is tevens het tweede voordeel van vroeg opstaan: je bent weg voordat de echte hitte begint. Er zijn vele open vlaktes in Chichén Itzá  en wanneer de temperaturen oplopen kan dat zeer onaangenaam worden.

Terug in Valladolid kun je lunchen. Afhankelijk van je budget kun je overal een lekkere lunch vinden, in het park, bij straatverkopers, bij cafetariá’s of bij een luxer budget in een restaurant. Na de lunch wandel je naar hostal Cinco Calles (nabij het station) en huur je voor 10 peso per uur een fiets. Als eerste fiets je door de stad richting cenote Zaki. Deze ligt nog midden in de stad en binnen 10 minuten fietsen ben je er. Drink een drankje bij het restaurant, dan mag je gratis naar binnen (anders vragen ze 30 peso per persoon entréé). Deze cenote is prachtig maar nog niet het hoogste punt. Na een duik in deze cenote stap je opnieuw op je fiets en fiets je naar cenote Oxman. Zorg dat je de weg pakt die je door  de straat Calzada de los Frailes leidt. Dit is de oude Dorpstraat en een plaatje om te zien. Onderweg maak je een stop bij Fabrica de chocolate. Een klein (met nadruk op klein) chocolade museum waar ze uitleggen hoe de maya’s vroeger de cacao bewerkte.  Je krijgt een gratis rondleiding van circa 5 minuten waarna je chocolade mag proeven (en uiteraard kunt kopen). Vervolg je weg naar Oxman.  Je komt nog langs een mooi park en een kerk, houd hierna rechts aan. De cenote ligt circa 4 kilometer buiten het stadcentrum. Je komt uit bij een huis met zwembad. Hier kun je vragen naar de cenote, je betaald 30 peso per persoon entree. Via de achterzijde kom je uit bij de cenote. Zorg dat je rond 5 uur hier bent en je wordt hoogstwaarschijnlijk nog beloont met enkele prachtige vogels. Nadat je in de cenote hebt gezwommen kun je nog een plons nemen in het aangrenzende zwembad en jezelf trakteren op een lekker drankje. Fiets voor het begint te schemeren terug en retourneer de fietsen. Loop hierna terug richting het ‘colonia centro’ park. Onderweg tref je diverse winkels aan die typische Mexicaanse souvenirs verkopen. Ook vind je hier de echte Mezcal of tequila. De winkels kunnen je diverse drankjes laten proeven zodat je er een koopt die je echt lekker vind. En geloof ons, dit is absoluut niet te vergelijken met de terpentine die je in Nederland gewend bent. De tequila hier is zacht, zoet en smaakt vooral naar meer! Wandel met je net gekochte drankwaar door richting het park. Tegenover de kerk, aan de andere kant van het park vind je op de hoek enkele juweliers en een mini foodcourt. Doe je hier tegoed aan goedkoop, maar vooral lekker Mexicaans eten. Onze aanrader is het tweede restaurant aan de linkerzijde (uitgebreide menukaart, smakelijke gerechten en een vol bord). En natuurlijk, proost op al het moois dat Mexico te bieden heeft!

Nog een dag over, of net als ons nog niet genoeg van Valladolid? Niet getreurd, er komen nog meer tips aan die zeker de moeite waar zijn om een langer verblijf in Valladolid te boeken.

Geef een reactie