Tips voor de grensovergangen in Centraal Amerika

Overal stonden enkele lossen verhalen op internet verspreid over de grensovergangen tijdens de zogenaamde ‘Gringo route’ over de PAM American Highway in Centraal Amerika. Wij pikte de route op in Mexico en steeds verder zuidwaards gezakt tot aan Costa Rica. Hier alle grensovergangen op een rijtje, zodat alle informatie duidelijk gebundeld is. Let echter wel op. Deze informatie is van mei-juli 2017, prijzen kunnen aan veranderingen onderhevig zijn.

Algemene tips; Ten eerste een algemene tip: voordat je afreist naar Centraal Amerika, zorg dat je enkele US Dollars op zak hebt! Deze kun je in elk land gebruiken in noodgevallen én heb je soms nodig bij grensovergangen. Soms hadden we net te kort van een lokale munteenheid om bijvoorbeeld nog te lunchen voordat we de grens overstaken. In verband met transactiekosten is het te duur om voor een klein bedrag te pinnen, US Dollars kunnen dan een uitkomst bieden.

Als je geld wilt pinnen een land, zoek dan even uit welke geldautomaat een groot bedrag tegen zo’n laag mogelijke transactiekosten uitgeeft. Vooral in steden heb je hierin vaak te kiezen. Vraag even rond bij andere reizigers of je hostel, het wiel is meestal al uitgevonden..

Bij de enkele grensovergangen staan er mannen die de munteenheden wisselen. Echter, dit is meestal wel tegen een erg slechte wisselkoers. Probeer altijd vooraf al je geld ingewisseld te hebben daarom. Maar bij nood bied dit wel een uitkomst (wij zagen wisselkantoren aan de grens van Guatamala, Honduras & Nicaragua).

Ben je er van bewust dat meastro of mastercard niet overal werkt. Een Visa kaart bied hierin de uitkomst om altijd geld aan te kunnen. Ook Western Union kan een uitkomt zijn in deze gevallen (vooral in de steden terug te vinden).

Daarnaast, zoals meestal gebruikelijk is, zorg dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is op de dat dat je naar huis vliegt.

Mexico Entree Om Mexico in te komen vragen zo officieel een uitgaand ticket binnen 180 dagen. Soms weigert de vluchtmaatschappij je al, omdat zij verantwoordelijk zijn voor het terugbrengen naar het land waar je vandaag kwam. Maar vrienden van ons moesten op het vliegveld per direct een ticketboeken of werden anders terug gezet in het vliegtuig naar huis. Je krijgt een los wit papietje in paspoort geschoven, ben hier erg zuinig op, dit heb je nodig wanneer je Mexico verlaat!

Exit Als je met een bus de grens overgaat om Mexico uit te rijden vragen ze 500 peso per persoon. Geen idee waarvoor dit bedrag gerekend wordt, dat wordt nergens uitgelegd. Maar als je om uitleg vraagt negeert de douane je en gaan ze door met de volgende persoon. Er zit dus niets anders op dan betalen. Je dient dit contact te betalen, er is geen pinautomaat of geldautomaat in de omgeving dus zorg dat je dit bij hebt! Heb je het geld niet bij en kun je niet je Exitfee betalen, dan laat de busmaatschappij je daar achter en rijdt door met de rest. Vanaf daar moet je het dan geheel zelf uitzoeken (pak een taxi naar de eerst volgende pinautomaat en ga terug richting de grens. Betaal je

Exitfee en pak als je over de grens bent een bus om je reis te vervolgen). Het mag in Peso of US Dollars betaald worden.

Belize Entree In Belize dien je een adres op te geven van je verblijfplaats, een schatting hoe lang je wilt blijven en waarom je naar Belize komt. Je mag geen groenten, fruit of vlees in je tassen hebben hier wordt op gecontroleerd. Wij kregen een Visa voor een kleine 2 weken.

Exit Als je Belize wilt betalen betaal je 40 Belize Dollar exitfee. Ook hier geld; heb contact geld bij je er is geen pinmogelijkheid of geldautomaat in de omgeving. Het mag in Belize Dollars of US Dollars betaald worden.

Guatamala Zowel bij entree als exit niets hoeven te betalen of te overhandigen aan documenten. Ze controleren in stilte je paspoort en je krijgt je Visa on arrivel.

Honduras Entree Als je de grens vanaf Guatamala oversteekt vragen ze 3US Dollar of 30Quetzales (inderdaad, de munteenheid van Guatamala. Super handig want pas na de grensovergang kun je pinnen). Bij ons waren de duoune erg vrolijk en gaven ze ons een warm welkom in Honduras.

Exit Geen exitfee. Sommige paspoorten stempelen ze af, sommige niet. Hier verder geen problemen mee gehad.

Nicaragua Entree Neem hier vooral de tijd voor en reken al snel dat je hier circa 2 uur zit. Je levert je paspoort in en ze roepen vanzelf wanneer je hem terug krijgt. Tussendoor roepen ze jou een keer bij hen, om je gezicht te matchen met het paspoort. Er is gratis WiFi beschikbaar gesteld om je te vermaken tijdens het wachten.

Voordat je toegelaten wordt, willen ze je temperatuur meten. Bij koorts kun je namelijk het ZIKA virus bij je dragen en dat willen ze mijden uit hun land. Geen idee wat er gebeurt als je daadwerkelijk koorts hebt, maar ben hier dus voorzichtig mee.

Daarnaast vragen ze 13 US Dollars. Je dient dit in US Dollars te betalen en in geen andere munteenheid. Ook hier geld weer; contant geld is noodzakelijk.

Exit Wanneer je Nicaragua weer wilt verlaten betaal je 2USD (heb dit contact bij, het beste is in 2 briefjes van 1USD want veelal geven ze aan dat ze geen wisselgeld hebben). Ben zuinig om het witte kaartje wat ze bij entree in je paspoort stoppen, dit checken ze nu.

Costa Rica Entree Wij kwamen vanaf San Juan del Sur af. Vanaf San Juan bieden veel touropperators tours aan naar Costa rica voor 30-35USD per persoon. Echter is dit ook heel gemakkelijk zelf te doen en het scheelt je veel geld. Voor 5-10USD sta je in San José vanaf San Juan. Ga per chickenbus naar Rivas maar stap uit bij de grote T splitsing (de bus draait hier links af naar Rivas, maar jij moet rechts naar de grens toe. Kost je 20Cordoba). Op de splitsing zie je een bushokje waar je kunt wachten op de bus naar de grens toe. Deze komt elk half uur tot elk uur gaven de locals aan, deze busrit kost je 30Cordoba. Aangekomen bij de grens zie je links om het hoekje de exit van Nicaragua staan (kosten zie hierboven). Hierna loop je rechtdoor en kom je vanzelf bij de entree van Costa Rica. Zorg dat je hier op tijd bent want er staan vaak lange rijen. Wij hadden om 7uur de chickenbus om zo de Tica bussen voor te zijn die vol met toeristen de grens over steken. De wachtrij bij ons was nog relatief klein tegenover de rij van 10uur, toen was deze rij verdubbeld. Wij hebben 2 uur en 15 minuten geacht voordat wij bij de douane waren. Je hebt een exit bewijs nodig dat je Costa Rica verlaat. Vrienden van ons hadden een bewijs dat ze 30 dagen later vanaf Panama naar huis vlogen maar dit diende niet als exit bewijs van Costa Rica! Ben hier dus voorzichtig mee. Zij kregen toen enkel een visa voor 10 dagen. Wij konden een vliegticket aantonen van Costa Rica naar Miami en kregen een visa van 90 dagen.

Exit Wij verlieten Costa Rica per vliegtuig. Soms moet je nog extra belasting betalen omdat vluchtmaatschappijen deze niet in de ticketprijs hebben berekend. Dit kun je zien op je ticket maar anders vertellen ze je het alsnog op het vliegveld zelf. Vrienden van ons gingen per bus, hier hebben wij geen bijzonderheden over gehoord.

Geef een reactie