Overnachten op een vulkaan

Als je in Antigua bent, of beter gezegd; als je in Guatemala bent moet dit toch minimaal op je to-do-list staan. Mocht het niet allang op je bucketlist staan… Het beklimmen van de Acatenango vulkaan! Waarom? Omdat je vanuit daar prachtig uitzicht hebt op de actieve vulkaan Fuego. Er zijn maar enkele plaatsen in de wereld om dit natuurwonder te mogen aanschouwen en dit is er een van. En geloof ons, zelfs de vreselijke klim is dat meer dan waard want wij stonden met onze mond vol tanden naar de vulkaan Fuego te kijken toen we zijn eerste uitbarstingen zagen (én hoorde).

’s Ochtends om 8 of 9 uur wordt je opgehaald en is het circa een uur rijden naar de voet van de vulkaan. Daar aangekomen kun je nog extra spullen huren zoals handschoenen, mutsen, dikke winterjassen, wandelstokken én sterke drank (mocht je het nodig hebben). Bepakt en bezakt ga je op pad. Het eerste uur tot anderhalf uur is het zwaarste omdat dit direct het steilste stuk is. Carlijn had al spijt van haar beslissing om de vulkaan te beklimmen na de eerst 15 minuten. Hier was ook al direct de eerste stop waar ze buiten adem aan kwam. Ze dacht dat ze dit nog zeker een kleine 5 uur ging krijgen (de klim duurt in totaal 5 uur).  Maar na het eerste uur wordt het langzaam aan minder stijl, zijn je benen verzuurd en zit er toch echt niets anders meer op dan door klimmen naar boven.

Na 5 uur ploeteren, zweten en vloeken bereik je de plek waar je je tent op mag zetten. Je overnacht op de vulkaan omdat je enkel in het donker de lava kunt zien stromen (overdag zie je de uitbarstingen enkel met donkere rook, maar is de kleur van de lava niet zichtbaar). Direct nadat onze tent stond kregen we onze beloning voor het harde werk: een enorme knal waarbij de vulkaan begon te spugen. Het was nog niet donker genoeg om de lava te zien maar genoeg om ons al tevreden te stellen. Wat een machtige vulkaan is die Fuego zeg!

Als alles staat ga je houtsprokkelen en maken je gidsen een kampvuur, super gezellig maar ook praktisch want het is koud zo hoog boven zeeniveau. De laatste twee uur van de klim regende het bij ons, waardoor we het ijskoud hadden gekregen. Alleen droge kleren aantrekken was niet voldoende dus wij waren erg blij met de warmte van het vuur. Zo blij dat Stef zijn sok er aan verbranden en Carlijn haar schoen een stukje gesmolten heeft. Als iedereen en alles in orde is en de zon onder is gegaan koken de gidsen water voor je om zo je instant noodles te bereiden. Hierna maken ze nog een kom warme chocolademelk voor je (tip; neem marshmallows mee!!). Ondertussen zagen we de vulkaan meerdere malen uitbarsten met prachtige lava stromen als gevolg. Na nog wat gezellig kletsen en iedereen zijn reisverhalen en avonturen te horen ga je slapen. Mits dit lukt, je slaapt op een klein matje en ze leggen al snel 5 tot 6 personen in een 4 persoons tent. Om 3 uur ’s nachts wordt je wakker gemaakt door je gidsen om, om 3.30 uur door te klimmen naar de top. Deze klim is het aller zwaarste. Je ploetert letterlijk een uur tot anderhalf uur omhoog door het losse zand. Dit maakt dat je twee stappen vooruit zet en een stap terug zakt in het donker/schemer (tip; neem een hoofdlamp mee, zo heb je je handen vrij voor het klauteren en jezelf op te vangen mocht dit nodig zijn). Vanaf de top (die nog kouder is dan de plek waar je sliep) krijg je je tweede beloning voor het harde werken: een prachtige zonsopgang. Na even op de top gebleven te zijn en genoten te hebben van zonsopgang ga je omlaag en ga je alle spullen weer inpakken. Hierna klim je in circa 2 uur omlaag om weer terug te keren naar Antigua.

In Antigua zijn veel touragenten die deze tour aanbieden. De prijzen verschillen van 125Q tot 300Q per persoon. Dit lijkt veel maar hier zit ook direct een verschil in ‘luxe’ in. Bij de goedkopere tours werken ze veelal met grote groepen (onze groep bedroeg 15 personen en 2 gidsen). De gids spreekt niet altijd Engels en de drie maaltijden die ze aanbieden zijn zo summier dat veel mannen dit als een enkele lunch zullen nuttigen. De tours van 300Q werken in kleine groepen (of zelfs privé als je dit wilt), zorgen voor degelijk eten en koken zelfs een verse maaltijd bij aankomst. De goedkope tours plaatsen 5 tot 6 personen in een 4 persoons tent en de duurdere doen dit weer niet. Echter, omdat het prijsverschil zo groot was kozen wij voor de goedkopere. Wij hadden een erg toffe groep, waardoor het ’s avonds met iedereen super gezellig was bij het kampvuur. De twee gidsen die met ons mee kwamen waren jong maar zorgde wel goed voor ons.  Een gids liep voorop (verdwalen kun je niet, elk pad leid naar de zelfde route zolang je maar omhoog loopt) en een gids liep achterop om zo niemand kwijt te raken tijdens de tocht. Je kon hierdoor prima je eigen tempo aanhouden, omdat de achterste gids het tempo van de laatste aanhield.

Tijdens de tocht dien je al je spullen, inclusief de kampeerspullen (dit is inclusief wanneer je de tour boekt) omhoog te dragen. Je dient daarom minimaal een rugzak van 65 liter te hebben om zo je tent, slaapzak, slaapmat, droge kleren, voedsel, water en snacks omhoog te dragen. Dit maakt dus een extra beproeving tijdens de pittige klim. Ons advies is daarom ook om een of twee wandelstokken aan de voet van de vulkaan te huren (5Q per stok). Omdat het kan gaan regenen en het ontzettend koud is dien je warme kleding mee te nemen. Onderschat de kou niet, een vestje zal je niet voldoende warmte geven en wij waren zelf blij met de muts en handschoenen! Trek ook een paar stevige en dichte (wandel)schoenen aan en neem genoeg water mee voor 1.5 dag.

Geef een reactie