Omdat Valladolid nog meer te bieden heeft dan Chichén Itzá

In onze vorige blog las je de tips voor de eerste dag in Valladolid. Zoals toen al gezegd is het zeker een beloning als je ervoor kiest om langer te blijven. Alleen al door de lekkere en relaxte sfeer die er in het stadje hangt. Echter kozen wij er dag twee voor om op 7.30uur de bus te pakken Rio Lagartus. Rio Lagartus is een slapend dorpje waar vanuit je per boot de mangroves kunt gaan verkennen. Je vaart dan door de mangroves op zoek naar flamingo´s. Hierna wordt je nog richting een zoutbad gebracht en krijg je een modder masker ter afsluiting.

Rio Lagartus is een prachtig natuurgebied. Vanuit de boot is er veel groen, vogels (diverse reigers, pelikanen én de prachtige flamingo´s) en krokodillen te spotten. Wij waren aangenaam verrast met hoe mooi de omgeving was. Wij maken gebruik van de Lonely Planet Central America on a shoestring. En hoe handig deze reisbijbel ook is, soms schiet het te kort in de gedetailleerde informatie per land (gaat ook bijna niet anders als je zoveel samenbundeld wat juist weer erg praktisch is). Lonely Planet besteedde ‘slechts’ een klein blauw kopje aan Rio Lagartus met een ‘do-it-yourself’. Echter vonden wij het juist een van de mooiste plekken die we in Mexico bezocht hebben.

 

De flamingo’s waren in enkele grote groepen verspreid, we zagen ze lopen, vliegen en rustig stilstaan (ja, inderdaad ook op één poot). Wat een prachtige beesten zijn het om ze zo in hun mooie roze kleur daar te zien staan. Echter voor de minder getrainde fotograven onder ons (net zoals wij..), foto’s maken was moeilijk de boot wiebelt nogal door de golven. Maar geniet vooral van het uitzicht, want dit zie je niet dagelijks!

Een ander bijzonder verschijnsel was de Degenkrab. Deze krab lijkt wel een prehistorisch beest. Er liggen vele dode krabben aangespoeld op het strand. Zodra het vrouwtje is bevallen sterft ze zelf.

Het natuurlijk zoutbad was voor ons een aangename verassing. In dit stukje is zoveel zout geconcentreerd in het water dat je blijft drijven. Echter, door deze hoge concentratie zout mag je er ook maar eventjes in liggen omdat het anders je huid kan aantasten. De gids zal je hierna insmeren met klei. Dit laat je opdrogen waarna al het zout en klei van je lichaam gespoeld wordt. Dit is ook direct het einde van de tour. Je komt dus terug met een heerlijk zachte huid!

Vanaf Valladolid pakte wij de ADO bus om 7.30uur naar Tizimin (1uur rijden). Vanaf daar heb je dan circa 45minuten later de bus naar Rio Lagartus (1uur rijden). Voor deze twee busritten betaalde wij circa 75 peso per persoon (enkeltje). Aangekomen in Rio Lagartus stap je bij de laatste halte de bus uit. Er zullen direct mensen naar je toekomen met de verhalen dat ze de beste prijs hebben. Echter wij kregen de beste aanbieding toen we rechtdoor liepen richting de zee. Er hangen diverse mannen rond die je tours op straat aanbieden. Enigszins onderhandelen in de prijs is aan te raden. Met vier personen (een boot is goed voor 4-6 personen) betaalde wij 200 Peso per persoon. Wij waren in de bus een ander stel tegen gekomen, dit is zeker een aanrader om de prijs laag te houden. De tour zelf duurde circa 2.5uur. Ben je er wel van bewust dat de meeste mensen die de tour aanbieden geen Engels spreken.

Geef een reactie