Mexico als duikparadijs

In februari hebben wij onze eerste duik gemaakt en PADI open water behaald. Sindsdien is er geen houden meer aan en hebben we in circa 3 maanden tijd zo’n 20 duiken in ons logboek bij mogen schrijven. Wij weten niet of we alleen maar voor ons zelf kunnen spreken, maar duiken is toch wel redelijk verslavend te noemen. Jarenlang dachten we dat snorkelen wel voldoende was, tot we onze eerste duik maakte en nog veel meer moois zagen wat niet zichtbaar was vanaf de oppervlakte. De meeste duiken hebben we gemaakt in Azië, dat vele mooie duikplekken kent. Maar hier in Mexico is het in onze ogen toch ook een echt duikparadijs! Maar waar moet je als duiker nu zijn in Mexico?  Het zuiden bied een makkelijk begaanbare route (zelf met het openbaar vervoer prima te bereizen) en bied je direct al het unieke wat duiken betreft binnen Mexico.

Isla Holbox

Rond Isla Holbox kun je vele mooie duiken maken en enkele maanden per jaar vind je hier de walvishaaien. Toen wij in Mexico waren was het helaas niet het goede seizoen en hebben wij om die reden Isla Holbox niet aangedaan. Echter, ook zonder het walvishaaien seizoen schijn je hier zeer mooie duiken te kunnen maken. De reizigers die we tegen kwamen en hier wel waren geweest, waren erg enthousiast. Het eilandje schijnt pittoresk te zijn met allemaal zandwegen en een super leuke sfeer.

Cancun

In Cancun hebben ze een onderwatermusea gemaakt. Beelden en dergelijke zijn te vinden op enkele meters diepte. Iets unieks in het duiken mocht je hierin interesse hebben. In verband met ons lage budget hebben wij maar op enkele plekken gedoken en hebben wij in Cancun niet gedoken.

Tip: In Cancun vind je vooral dure resorts. Echter, bij een klein budget zijn er ook opties: wij vonden een super leuke plek via AirBnB voor 20 euro per nacht ínclusief een zwembad. AirBnB werkte voor ons kleine budget erg prettig binnen deze gehele reis binnen Mexico. Goede en schone kamers voor een stuk voordeligere prijs dan het gemiddelde hotel.

Cozumel

De duik locaties rondom Cozumel staan als erg goed bekend. Je bereikt Cozumel via een ferry vanuit Playa del Inglesh of per vliegtuig. Doordat veel Amerikaanse toeristen hier vakantie houden is in het centrum alles aangegeven in US Dollars. Erg toeristisch, maar zeker nog wel een aanrader als je van duiken houdt.

Let echter wel goed op, er zijn enkele professionele duikscholen en enkele van mindere kwaliteit. Loop binnen bij enkele bedrijven of lees de recensies op internet om een leuke en veilige duik te maken. Dan nog kun je zoals wij verrast worden. Wij dachten een goed duikcentrum in de arm te hebben genomen, bleek de divemaster tijdens de briefing te bekennen dat hij geen duikcomputer had en dit ook nog nooit gebruikt had.  Hij wist wel “ongeveer hoe diep het was en hoelang hij onderwater kon blijven”! We hebben met hem gedoken en het is goed gegaan, maar een prettig gevoel hadden we hier niet bij. De norm is hier two tank dive, waardoor je op het begin van de middag al terug bent. Wij zagen de Green Muray, verpleegsterhaai, Toad fish, French Angelfish, Trunkfish, een schildpad en nog vele anderen dieren. Het koraal is op de meeste plekken nog gezond en kleurrijk.

Tulum

Een andere unieke ervaring die je in Mexico kunt opdoen is het duiken in Cenotes. Er zijn ook grotten maar hier kun je enkel naar toe als je een gecertificeerd grotduiker bent. Echter, zonder enige ervaring mag je onder begeleiding van een divemaster mee naar diverse Cenotes. Zo gingen wij naar Dos Ojos en El Pit. Het bijzondere hieraan is dat je de Halocline en Sulfide cloud kunt zien. Halocline is zoet water dat over gaat in zout water en deze twee mengen simpel weg niet wat een troebel effect geeft. De Sulfide cloud heeft te maken met het ontbinden van takken in het water op 33m diepte wat een mistige wolk als effect heeft in het water, op sommige dagen is de mist zo dicht je je maar 0,5m zichtbaarheid hebt. De wolk heeft een lengte van ongeveer 5 meter. El Pit is enkel te bezoeken vanaf Advanced level in verband met de diepte (30-40 meter). Een aanrader voor het duiken in de Cenotes is het duiken met Alex (alexcavediving@gmail.com). Hij had veel ervaring, wist veel te vertellen over de cultuur en de Cenotes én had veel persoonlijke aandacht voor je. Carlijn was bijvoorbeeld net gevallen waardoor ze haar knie nauwelijks kon bewegen, maar door alle hulp van Alex (ja hij hielp mij zelf met het aantrekken van mijn flippers) heb ik deze dag toch kunnen duiken. Daarnaast gaf hij ons veel tips om onze duikkunsten te verbeteren. Geen haast maar alles op het gemakje waardoor het echt een top dag was. Dos Ojos is vooral bekend om zijn lichtinval. Het is echt alsof je even in een andere wereld bent, zo  bijzonder! Én goed nieuws voor iedereen die niet genoeg krijgt van het Cenote duiken. Nadat je ervaring hebt opgedaan in de Cenotes en je buoyancy is goed bevonden door de divemaster mag je mee naar moeilijker begaanbare Cenotes. Dit doen ze omdat je door meer smalle gangen moet en hierbij stalagmieten of stalactieten kunt beschadigen. Om dit te voorkomen willen ze enkel goed getrainde duikers mee nemen. Let wel op: iedereen die (licht) claustrofobisch is dient vooral deze ervaring over te slaan.

Duiken in Mexico is dus een echte aanrader en ook voor open water erg toegankelijk. Je moet alleen geen prijzen zoals in Azië verwachten. Gemiddeld betaal je 50 euro per tank. Hebben er meer mensen ervaring met het duiken in Mexico of eventueel aanvullingen op deze lijst?

Geef een reactie