Isla de Ometepe is overweldigend

De Lonely Planet benoemde het al, Ometepe (in Nicaragua) daar moet je gewoon heen, maar Hollanders als wij zijn was het motto; eerst zien dan geloven. Echter waren wij nog geen 24 uur in Ometepe toen we ons verblijf al gingen verlengen.  We hadden 3 nachten geboekt maar zagen al direct dat wij hier meer tijd nodig hadden in wilde door brengen. Het is een idealistisch eilandje, omgeven door prachtige jungle en vele stranden. Ometepe is een klein eilandje in Nicaragua, het bedraagt slechts 276 vierkante kilometer. Toch is er veel te vinden en te beleven op deze paar vierkante kilometer. Het bijzondere is dat het een eiland in het meer Lago de Nicaragua is en dus volledig omgeven door zoetwater is.

De eerste dag hadden we direct een goed gevulde dagbesteding. De dag bestond vooral uit zwemmen, genieten en natuur, heel veel natuur. We begonnen onze dag in Parque Ecológica Charco Verde. Parque Ecológico Charco Verde is een prachtig natuurpark waar je een paar trails hebt die je kunt volgen. Ze duren gemiddeld 1 tot 4 uur. Onderweg kom je een lagoon tegen, loop je langs het strand af en loop je door fantastische stukken natuur. Onderweg zagen wij vele vlinders en salamanders maar ook enkele kleine slangen, brulapen en vele mooie vogels. Als je het park binnenkomt vind je als eerste de vlindertuin, deze is echt prachtig om te bezoeken. De tuin is mooi aangelegd met bloemen in allerlei kleuren en maten.

We vervolgde onze weg naar Mirador Guachipilin. Zeker een aanrader om dit extra stuk te bewandelen omdat je vanuit hier een prachtig uitzichtpunt krijgt als beloning. Vervolgens vervolgde wij onze route over La Ceiba Trail en Charco Verde Trail om zo uit te komen bij Playa Bancón. Een rustig klein strand, ideaal om een verfrissende duik te nemen en met je meegenomen lunch in je hand te genieten van het uitzicht met op de achtergrond de geluiden van de brulapen. Hierna pakte we de Piscacho Trail op, een extra lus die je kunt wandelen om zo veel vogels te spotten en wordt je beloond met nog meer fantastische uitzichtpunten. Deze trail komt uit op het Charco Verde Lagoon waar je langs af kunt lopen (mocht je een tent bij hebben, een mooiere plek om te kamperen vind je niet!). Neem wel insectenspray mee want vooral rondom La Ceiba Trail en Charco Verde Trail zitten veel muggen. Alle paden staan goed aangegeven via borden dus verdwalen doe je niet snel. De entree bedraagt 5USD per persoon. De entree is te vinden bij het aangrenzende hotel, Hotel Charco Verde.

Vanuit Charco Verde vervolgde we onze reis naar Ojo de Agua om lekker rustig en relax de middag af te sluiten. Via een zandweg bereik je Ojo de Agua, bestempeld als een van de mooiste plekken om te zwemmen in Ometepe. Dit komt omdat hier helder water te vinden is in tegenstelling tot de stranden waar het water minder helder is. Omgeven door de jungle kun je hier een plons nemen, een verfrissende plons wat het water was wel wat koud. Neem gerust je tijd, bestel een biertje en ga al liggend in je ligstoel genieten van het uitzicht dat je hebt. Je hebt ook de mogelijkheid om een kleine wandeling te maken in de natuur (1.8kilometer).  Rondom Ojo de Agua vliegen vele papegaaien. De entree bedraagt 3USD per persoon. Dit is een van de toeristische plekken op het eiland en ook locals komen hier graag, wil je liever wat rust hebben vermijd deze plek dan in het weekend.

Waar te slapen?
Wij waren erg enthousiast over La Casa de Gio en wij raden deze plek dan ook ten zeerste aan als je naar Ometepe gaat. Gio is een fantastische host, zeer vriendelijk en behulpzaam. Hij heeft veel informatie over het eiland, geeft je handige tips en maakt je wegwijs over het eiland. Alle zaken die wij hebben bekeken in de dagen dat we hier waren hadden we van Gio. Hij kan je ondersteunen en aanmelden voor diverse tours, heeft scooters te huur om zelfstandig het eiland te ontdekken én bied een prettige en schone kamer aan. Daarnaast beschikt La Casa de Gio over een uitgebreide keuken zodat je zelf (lowbudget) je maaltijd kunt bereiden. Tegen een kleine vergoeding wordt er elke dag een vers uitgebreid lokaal ontbijt bereid voor je. La Casa de Gio beschikt in totaal over 6 kamers. Voor meer informatie zie de website (www.casadegio.com).  Voor ons was dit echt een ‘home far away from home’.  Moyogalpa is wat ons betreft de beste uitvalbasis om het eiland te verkennen. In deze stad is alles te vinden, van supermarkt tot bank. Als je zelf een scooter huurt heb je de vrijheid om op je eigen tempo het eiland te verkennen. Op vele andere plekken ben je geheel toegewezen aan het hostel of hotel waar je slaapt. Santa Cruz en Balgüe hebben ook diverse hotels en hostels in de aanbieding maar niet alle gemakken van een stad. Daarnaast zijn veel van deze hostels en hotels ingesteld op het toerisme en vragen ook restaurants een hogere prijs.

Benieuwd naar nog veel meer mooie avonturen in Ometepe? Heb dan even geduld want binnenkort komt het vervolg online! Ometepe was zo overweldigend, het zou een schande zijn als we dat in een blog wilde passen.

 

Geef een reactie