‘Welcome in Iran!’

‘Welcome in Iran’, dit zal je vaak te horen krijgen van de Iraniers wanneer je Iran bezoekt. Hun gastvrijheid is groot en dat zal je merken. Vanaf de eerste tot de laatste dag ben ik overal voor uitgenodigd, thee drinken, lunch, diner, overnachten, rondleidingen, en ga zo maar door! In het begin was ik een beetje terughoudend, ‘wat willen ze van me?!’ Zodra ik door had dat het alleen maar goede bedoelingen waren, heb ik me laten meeslepen naar van alles en nog wat! Zo kom je op de mooiste plekjes, leer je mensen kennen, kan je een kijkje achter de schermen nemen. Ik vond het geweldig! De mensen zijn zo lief, zo nieuwsgierig en open, daardoor hebben ze echt mijn hart gestolen.

Foto: Yvon van de Steeg

 

Foto: Yvon van de Steeg

Zo ook toen ik een schrijn in Shiraz wilde bezoeken (Shiraz. Is. Ge-wel-dig.). Ik mocht niet alleen naar binnen, blijkbaar, dus ik werd op een stoeltje gezet en ik moest wachten. Na 10 minuutjes kwam een lief meisje (naja, ze was eigenlijk al een vrouw van 27) samen met haar zus aangelopen. Ze wilde mij een rondleiding geven, zodat ik als niet-moslim toch het complex kon bekijken. De schrijn zelf is alleen voor moslims, dus ik mocht niet naar binnen. Ze heeft hiervoor honderd keer haar excuses aangeboden. Ik kon er alleen maar respect en waardering voor hebben, zoals ik ook tegen haar zei.
Ze heeft me van alles verteld over het geloof, haar geloof, de hijab, wat de normen en waarden zijn, waarom dit zo een belangrijke plek is voor hen. De oprechtheid, het respect, het droop er van af. Aan het einde van de rondleiding heeft ze me volgestopt met brochures en wilde ze nog een foto met mij samen. Zo moeilijk ben ik niet, dus kom maar op met die camera. Lachen, klik, foto. En na haar laatste vraag ‘zijn jouw ogen echt van jou?!’, namen we afscheid en ik liep half verlicht weg. Het is onbeschrijfelijk, en toch ga ik het proberen. De manier hoe zij leeft, hoe ze er over verteld en hoeveel respect ik oprecht heb gevoeld van de mensen, in het bijzonder van haar, is ongekend. En vervolgens kwam in mijn hoofd: wat gaan wij verschrikkelijk om met moslims en wat respectloos. Ik heb hier ervaren hoe het geloof, de Islam, daadwerkelijk is, hoe de mensen leven en wat daar bij hoort.. Het is een wezenlijk verschil.
Ik kan er nog van alles over vertellen, maar ik denk dat je het zelf moet ervaren (dus hup hup, naar Iran)!

Foto: Yvon van de Steeg

Zoals ik al zei: Shiraz. Is. Ge-wel-dig. Wat een lief en schattig stadje. De romantiek straalt er van af. Zeker na zo een hectische stad als Teheran. Dit is het Oude Perzië. De kleuren, bloemen, specerijen, geuren en kleden! Hier komen twee grote en belangrijke dichters vandaan, zo zegt men ook wel: ‘als je in Shiraz wordt geboren, kan je niets anders dan een dichter worden.’
Naast de tombe van Hafez en alle steegjes waar je doorheen kan dwalen, is er meer te bezoeken. Een prachtig mooie bazaar, veel oude gebouwen, een paleis, en wederom lieve mensen die je op pad nemen. Een must do & see is de Pink Mosque. En dan om 8 uur ’s ochtends, of eerder (om 7.30 uur gaat het open). Dus vroeg je bed uit en hop, de moskee in. En dan weet je dat het het waard is. Het zonlicht straalt prachtig mooi door het glas-in-lood, wat een magisch beeld maakt. En wat een rust en reinheid. Prachtig mooi!

Probeer ook zeker het beroemde ijs uit Shiraz, ook te vinden in de bazaar. Het zijn witte koude slierten en daar overheen doen ze een siroopje. Probeer sowieso van alles. Je komt op de bazaar van alles tegen en ik heb van alles geproefd. Ik heb nog steeds geen idee wat het was, maar het was wel lekker. En daar gaat het om toch?

Foto: Yvon van de Steeg

Ook in de omgeving van Shiraz is er veel te doen, zowel in de natuur als cultureel. Je bent dan een halve of een hele dag onderweg. Persepolis en Necropolis ligt op een uurtje rijden vanaf Shiraz, echt de moeite waard om te bezoeken! Je kan verder ook een zoutmeer bezoeken, watervallen ontdekken en overnachten bij de nomaden. Blijf zeker een paar dagen in en in de omgeving van Shiraz! En probeer een dichtbundel van Hafez op de kop te tikken 😉

Foto: Yvon van de Steeg

X,

Yvon.

Ps. Van plan om na Shiraz naar Yazd te gaan? Pak de bus, duurt 6 uur, maar de omgeving is prachtig! Ik heb heel de wereld qua natuur voorbij zien komen: de Alpen, twee Tafelbergen, the Rocky Montains inclusief route 66, zoutvlakte, en ook nog alle soorten woestijnen die er zijn. En uiteraard allemaal tegelijk (link van de bus: bergtoppen met sneeuw. Rechts van de bus: woestijn).

Foto: Yvon van de Steeg

 

Foto: Yvon van de Steeg

Geef een reactie