Vrouw zijn in Iran

Hi there,

Iran. Goh, waar zal ik beginnen? Misschien wel wat me het meest heeft geïntegreerd de eerste dagen: vrouwen. Meestal ben ik meer geïnteresseerd en lange, mooie mannen. Helaas zijn ze hier niet zo lang, dus ik moest wat.. (grapje). Vrouwen dus. Al m’n vooroordelen heb ik over boord gegooid, want er klopt geen zak van.

Het begon tijdens het instappen van het vliegtuig. Ik wist natuurlijk al dat er kledingvoorschriften zijn, alleen zag ik dit niet echt terug bij de vrouwen die het vliegtuig instapten. Ik begon direct te twijfelen aan mezelf: ‘gelden deze regels nog wel?!’ Ik zag haar, strakke kleding, shirtjes tot op de heupen; eigenlijk zoals wij dus in Nederland rondlopen. Geen hoofddoeken, geen lange jassen, geen bedekkende kleding (op een paar vrouwen na).

Foto: Yvon van de Steeg

Het vliegtuig was geland. En nog voordat de deur open ging, kwamen overal de hoofddoekjes op en lange jassen te voorschijn. ‘Aah werkt dat zo!’, dacht ik nog, en snel wikkel ik m’n hoofddoek op en stap het vliegtuig uit. Hoppaaa, ik mag ook Iran in!

Na een paar uur slapen in m’n hostel, ben ik Teheran ingegaan (tips geef ik onderaan m’n blog, anders zit ik niet meer in mn verhaal). En ook hier heb ik m’n ogen uit m’n kop gestaard! Vrouwen, overal. Ik hoor nog opmerkingen in m’n gedachten van bekenden (ik ga lachen als jullie je eigen opmerking herkennen Hahaha): ‘vrouwen mogen toch niet alleen reizen?’, ‘vrouwen mogen toch niks zonder hun man?’, ‘alle vrouwen dragen toch alleen maar boerka’s, die moet jij zeker ook dragen?!’ Bij deze: nee. Niks van waar. Integendeel, vrouwen zijn vaak goed/hoog opgeleid, ze hebben bijvoorbeeld gestudeerd op de universiteit als engineer of waterbouwkundige. Het grootste gedeelte van de Iraniërs zijn jonge mensen, en juist deze mensen beheersen Engels prima! Ideaal 🙂

En dan de kleding en het uiterlijk: geweldig! Het schoonheidsideaal is nogal belangrijk. Make-up wordt volop gebruikt. En waar bekend Nederland zich schaamt en liegt over de cosmetische ingrepen die ze hebben ondergaan, hier wordt dat allemaal aan iedereen geshowd. Vooral de neuscorrecties (inclusief pleisters op de neus) en de botox. Ohja, dat schoonheidsideaal geldt trouwens voor vrouwen én mannen. Dan heb je best lef, niet waar?

En de hoofddoekjes; die worden echt in alle vormen gedragen! Van helemaal bedekt in het zwart, tot aan alleen een doek in de meeste prachtige kleuren en patronen over de knot heen. Ik heb voor mezelf een tussenweg gevonden; beetje haar, beetje hoofddoek en oudroze.

Foto: Yvon van de Steeg

En nu even over Teheran: druk, druk en druk. Maar als je gaat: vermijd het niet! Ook dit is Iran en ook dit is een ervaring. De Grand bazaar (bereid je voor op giga-drukte) en het Golastan paleis is prachtig en een oase van rust (goede tegenhanger van de bazaar)! Het ligt vlak naast elkaar dus makkelijk te combineren. Er liggen prachtige boulevards omheen, heerlijk om overheen te lopen. En ook heel tof om naar toe te gaan: Bourband. Dat ligt in het noorden van Teheran, midden in de bergen. Je loopt door sneeuw heen naast een riviertje en hier en daar een waterval, langs restaurantjes en zitplekjes waar je waterpijp kan roken.

Foto: Yvon van de Steeg

De Iraanse mensen zijn echt super lief en behulpzaam. Ik heb me tot nu toe nergens onveilig gevoeld! Ze willen je graag helpen en ze zijn heel nieuwsgierig waar je vandaan komt. Al snel kom je mensen tegen die graag willen dat je hun gast bent en ze laten je de beste plekjes zien. Ik ben op plekjes geweest, waar je normaal niet mag komen. En van alle kanten krijg je te eten en te drinken. Echt geweldig! En ik hoop oprecht dat dit zo blijft en dat toeristen dit kunnen waarderen. Hun doel is niet verkopen van hun goederen, maar het land en de gastvrijheid laten zien, en dat zijn ze zeker! Ik heb prachtige rondleidingen gekregen van locals, waarvan eentje in het bijzonder. Daar zal ik meer over vertellen in m’n volgende blog. Zo houd ik de spanning een beetje hoog 😉

Al snel zullen de Iraniërs vragen: waarom ben je naar Iran gekomen en wat vind je er van? Wat is het beeld wat in (dit geval) Nederland bestaat? En, wat vind je er van om een hoofddoek te dragen? (En daarna vragen ze naar je Instagram, alleen ben ik zo een malloot die alleen Facebook heeft, wat in Iran geblokkeerd is. Wat trouwens niet wil zeggen dat de Iraniërs geen Facebook hebben 😉 ).

Foto: Yvon van de Steeg

Dit waren nog maar de eerste dagen van m’n reis en ik ben nu al verliefd op het land! En ik hoop oprecht dat langzaamaan het beeld van Iran en de Iraniërs wordt bijgesteld (ondanks dat er ook minder mooie kanten zijn aan Iran).

Ik ben heel benieuwd; wat zou jij er van vinden om een hoofddoek te dragen wanneer je in Iran bent?

X,

Yvon.

Ps. Dat onvoorbereide is prima te doen! Haha.

Geef een reactie