Veelzijdig Krakau

Hoewel Krakau wellicht niet een van de eerste steden is waar je aan denkt wanneer je een tripje wil gaan boeken, is deze stad zeker een bezoek  waard. Deze vrij onbekende Oost-Europese stad is een plek waar historie, cultuur, trendy winkels en een bruisend nachtleven samenkomen. Wil jij weten hoe je jouw tripje naar Krakau onvergetelijk kan maken? Lees dan onderstaande tips!

Foto: Mellanie Bouwman

Sleep well!

Zelf ben ik altijd meer fan van appartementen dan hotelkamers. Een leuk appartement zoeken in Krakau is niet moeilijk, het aanbod is namelijk reuze en de accommodaties zijn zeer goed betaalbaar. Een aanrader is om te verblijven in een van de appartementen van Fresh apartments. De appartementen bevinden zich op ca. 5 minuten loopafstand van het centrum van Krakau. Daarnaast bevindt zich in de staat van de accommodatie een supermarkt en wordt er een (betaalde) ophaalservice vanuit het vliegveld aangeboden. Voor meer informatie over deze appartementen verwijs ik je graag naar de volgende website: http://www.freshapartments.pl/en/

Foto: Mellanie Bouwman

Good food!

In Krakau ontbreekt het niet aan leuke restaurantjes, echter zijn er twee restaurantjes die je echt niet mag missen.

  • Plac nowy 1 heeft een uitgebreide kaart met een zeer divers aanbod nationale en internationale gerechten. De industriële look van het restaurant is een echte eye catcher en het eten smaakt er heerlijk!
  • Hamsa is een Israëlisch restaurant. De aankleding van het restaurant is evengoed gelukt als de gerechten die er uit de keuken komen. Ben je uitgegeten en heb je nog zin in een borreltje? Daar heeft het restaurant op een goede manier op ingespeeld. Boven het restaurant bevindt zich namelijk een gezellige bar waar je een drankje kan nuttigen.

    Foto: Mellanie Bouwman

Must see!

  • Free walking tour

Een goede optie om de stad te verkennen is middels een stadswandeling die aangeboden wordt door de organisatie genaamd ‘free walking tour’. Deze organisatie biedt gratis stadswandelingen aan in de wijk Macabre en de oude stad. Zelf heb ik deelgenomen aan de stadswandeling in de oude stad. Tijdens deze 2,5 uur durende wandeling wordt je meegenomen door een local die je alles over de stad vertelt. Wanneer je met een groep van minder dan 7 personen bent is reserveren niet nodig. Het beginpunt van de rondleiding is de St. Florian’s Gate. Voor meer informatie over de begintijden verwijs ik jullie graag naar de volgende website: www.freewalkingtour.com

Foto: Mellanie Bouwman

  • Auschwitz – Birkenau

Op zo’n 70 kilometer van Krakau bevindt zich het concentratiekamp Auschwitz – Birkenau. Een bezoek aan dit kamp is heftig maar zeker de moeite waard. Op het internet kan je veel informatie vinden over Auschwitz, echter zijn er een paar zaken waar je goed op moet letten. Bijvoorbeeld het vervoer vanuit Krakau. Ondanks het feit dat Auschwitz maar 70 kilometer verwijderd is van het bruisende centrum van Krakau, is het belangrijk om zo’n 2,5 uur in te calculeren voor de deze reis. De bussen die er op deze route rijden zijn klein, geschikt voor ca. 15 personen. De bussen rijden ongeveer elk half uur en de tickets zijn per vertrektijd te koop. Gezien de geringe plekken die er beschikbaar zijn is het te adviseren om op tijd bij het loket je kaartje te kopen.

Bij een bezoek aan Auschwitz – Birkenau heb je diverse mogelijkheden, zo kan je zelfstandig of met een gids de kampen bezoeken. De toegang is gratis wanneer je ervoor kiest om zelfstandig te gaan. Zelf heb ik de tour van 3,5 uur met gids gedaan, deze tour kost €9,-. Tijdens deze 3,5 uur durende tour bezoek je beide kampen (Auschwitz – Birkenau), de kampen liggen ongeveer 1 kilometer bij elkaar vandaan en zijn te bereiken met de gratis shuttlebus.  Voor de echte geschiedenis-lovers onder ons is het ook mogelijk om de 6 uur durende tour te boeken, de kosten hiervan zijn €15. Voor meer informatie en het reserveren van tickets verwijs ik jullie graag naar de volgende website: http://auschwitz.org/en/visiting/

Foto: Mellanie Bouwman

 

Foto: Mellanie Bouwman

  • Wodka proeverij

Bij een bezoek aan Polen kan je niet om de vele smaken wodka heen. Zie het als cultuur….proeven! Een super gave plek om dit te doen is in Piwnica Pod Baranami. Het is even zoeken, dit café bevindt zich namelijk ondergronds. Het adres is: Rynek Główny 27. Er zijn zo veel verschillende soorten wodka op voorraad dat je meer dan één avond nodig hebt om ze allemaal te proeven. Één smaak die je echt niet mag missen is de hazelnootwodka! Ik moet eerlijk bekennen dat ik bij vertrek op het vliegveld nog een flesje heb gekocht om aan het thuisfront te laten proeven.

It’s you time!

  • Massage

Wat is er fijner dan het nemen van een massage na een dag door de stad gewandeld te hebben of wellicht na een bezoek aan Auschwitz. May Thai Massage biedt heerlijke betaalbare massages en bovendien wordt je er bijzonder vriendelijk geholpen. Voor meer informatie en reserveringen verwijs ik je graag naar de volgende website: http://maythai.eu/

Kortom, Krakau is een veelzijdige stad waar je je geen dag zal vervelen. Ben jij net zo’n fan van deze gave stad als dat ik ben?

Geef een reactie