Survivalgids Liften

Het is zomer en dat betekent dat door heel Europa men op vakantie gaat. Ook betekent het dat je vaker lfters zult tegenkomen op de weg. Onlangs nog had je de grootste liftwedstrijd van Europa: de Barcelona Express. Mensen hebben tijdens de zomer meer tijd en om deze tijd goed te benutten, gaan vele liften en op reis. Wil jij nou ook liften en het avontuur opzoeken deze zomer, lees dan verder om al mijn tips & tricks te lezen. Voor een paklijst wat je nodig hebt kun je het best even mijn blog over Praag opzoeken.

Liftspots in Amsterdam & Utrecht

Je moet altijd goed opletten waar je staat en ervoor zorgen dat als automobilisten voor je willen stoppen ook voor je kunnen stoppen. Bij een oprit bijvoorbeeld kunnen auto’s vaak niet stoppen, dus  als je daar staat zullen ze je ook niet oppikken. Bij een stopplicht, een tankstation of een aantal honderd meter voor een oprit hebben automobilisten wel de mogelijkheid stil te staan en wordt je sneller opgepikt. Om een goede liftspot te vinden uit een stad werkt het altijd goed als je in google maps tankstations intypt en dan een tankstation uitkies richting de snelweg.

Hieronder de beste liftspots van Amsterdam en Utrecht waar jullie avontuur kan gaan beginnen:

Adressen liftplekken (tip voer de adressen in via maps)

 1. Muiderstraatweg 59,1111 PT Diemen
 2. Diemerpolderweg 2,1113 HJ Diemen
 3. Gooiseweg 10,1097 ST Amsterdam

Adressen liftplekken (tip voer de adressen in via maps)

 1. Rijksweg A12 1,3981 HK Bunnik
 2. Winthontlaan 8,3526 KV Utrecht
 3. Herculesplein 300,3584 AA Utrecht
 4. Afgekeurd. Niet gebruiken.
 5. Veldhuizerweg 2,3481 ZZ Harmelen
 6. Rijksweg A12 1,3481 CV Harmelen

Let op: dit is een leidraad, het is vooral verstandig je eigen tankstations te kiezen.

Tips & tricks voor beginnende lifter

Hieronder een paar do’s en dont`s bij het liften:

Voorbereiding

– Neem een kaart mee

Algemeen

– Kleed je netjes/normaal (dus geen joggingbroek), want uitstraling bepaalt alles..

– Geef nooit de hoop op!

– Je moet niet bang zijn rare dingen te doen (soms moet je wel eens een stukje langs de snelweg lopen of over een viaduct waar geen voetgangers pad is om bij het juiste tankstation te komen)

– Blijf altijd vriendelijk!

– Ga nooit met iemand mee naar huis!

– Denk logisch en kritisch na over je acties

– Neem voldoende eten mee en ga lekker picknicken langs de weg bij een tankstation. Super gezellig!

– Een grote taalkennis helpt enorm bij het krijgen van lifts en hoe gewillig mensen zijn je mee te nemen

– Reis licht!

– Neem altijd iets ter zelfverdediging mee (pepersray, zakmes etc) just in case.

– Als het koud is/winter, kan het heel heel verstandig zijn om thermokleren aan t doen en iig warme kleding mee t nemen.

– Ga nooit liften als je chagrijnig of moe/brak bent. Je maakt fouten en mensen nemen je minder snel mee omdat je het uitstraalt.

Waar moet je op letten voor het instappen

– Vraag niet aan Jan en alleman om een lift. Doordat je zelf op een tankstation zit heb jij de macht om te kiezen met wie je gaat (forenzen, studenten, jonge mensen en oude mensen zijn meestal wel zo aardig, alhoewel forenzen soms niet mogen vanwege hun verzekering)

– Vraag altijd via welke route men reist en check deze route op je kaart! Soms gaan ze wel naar jou bestemming, maar niet via de weg die je nodig hebt.

– Zoek een goede volgende dropplek (die op de chauffeurs route ligt) op de kaart op in de auto en spreek met de chauffeur af dat hij jullie daar afzet. Zo voorkom je dat je in de middle of nowhere beland.

Waar moet je op letten bij het uitstappen

– Vermijd dat je in de stad terecht komt, want eruit komen is een hel

– Vermijd tankstations vlak voor steden, want iedereen gaat daar naar de stad en je wil niet in de stad komen. Het is namelijk belachelijk moeilijk de stad uit te komen.

– Eenmaal op de snelweg gaat het snel. Dus probeer op de snelweg te blijven. Laat de chauffeur je droppen op een tankstation aan de snelweg.

– Check voordat je bij iemand uitstapt of je alles mee hebt.

– Ga nooit van de snelweg af!

Hoe regel je een lift

– Vraag beleefd of je mee mag rijden en word niet boos als ze nee zeggen. Ze zijn het niet verplicht, het is alleen wel zo fijn als ze het doen.

– Ik zelf vraag altijd het volgende (het is beleefd en door de vraagstructuur kunnen ze moeilijker nee zeggen):

 • “sorry mag ik wat vragen?”
 • “welke kant gaat u op? “
 • is het jouw kant: “aha, zouden we alstublieft mee mogen!”
 • niet jouw kant: “aha, heel erg bedankt!”

– Blijf altijd rustig en schiet niet in de stress als je geen lift krijgt, linksom of rechtsom je zult altijd wel op je bestemming terecht komen.

– Als je ergens langer dan een half uur blijft hangen, zoek dan op je kaart op of er ergens anders een betere plek is (bijvoorbeeld een tankstation). Vooral handig in de  stad

– Ga altijd met je kaart in je jaszak naar iemand, zodat als ie je mee wil, maar je weet niet welke kant hij op gaat, hij het meteen kan aanwijzen en je weet of je goed zit.

– Met de duim of een bordje langs de weg of op liftplaatsen werkt zelden. Ga liever op tankstations vragen.

– Tankstations hebben meestal wel een stuk karton en stift te leen

– Laat mensen altijd hun weg tonen op de kaart, dan weet je zeker dat je de goede kant op gaat.

– Wees kritisch met naar waar je toe gaat, soms ben je enthousiast of wanhopig en pak je de eerste lift die je kan krijgen, terwijl die soms helemaal niet zo goed is. Soms is het handiger om te wachten tot er een lift komt die wel jou kant op moet. Wees alleen heel happig wanneer het moet.

– Let op de nummerborden. Poolse weggebruikers en weggebruikers uit het voormalig Oostblok zijn vaak erg gewillig, omdat het daar normaler is. Ook geeft het nummerbord vaak info over waar de persoon vandaan komt of naartoe gaat wat jou weer info geeft over hoe groot de kans is dat hij je kan helpen (alsnog vragen kan nooit kwaad!). ook het type auto zegt iets over de kans dat ze je meenemen. busjes nemen je gauw mee. Nog steeds: wees niet huiverig iemand te vragen als je denkt dat de kans klein is, nooit geschoten is altijd mis!

– Vrachtwagens  in het buitenland zijn geweldig! Geweldige ervaringen en ze nemen je ook gauw mee.

Gedrag in de auto

-Kijk op je kaart of er plaatsen zijn onderweg waar veel verkeer langskomt, zodat je weet waar je lift je kan afzetten of naar welke plek je wil gaan als je oom een lift vraagt

– Als iemand een omweg voor je wil maken, moet je hem laten weten dat het eigenlijk niet hoeft, aangezien de regel  van het liften is dat ze geen omweg voor je mogen maken, staat hij er dan toch nog op, pak die kans met beide handen dan aan!

– Liften is ook iets sociaals, dus als je bij iemand in de auto zit is het de bedoeling dat je het gezellig maakt, met ze praat en indien nodig hun helpt, degene die voorin zit heeft hier meer verantwoordelijkheid voor dan degene achterin. Je bent immers voor een klein stukje samen aan het reizen. Vertel wat over je leven en vraag naar hun leven (vinden ze erg leuk). Hierdoor creëer je ook vertrouwen en is de chauffeur meer geneigd je te helpen wanneer het mis gaat en je niks aan te doen. Zo creëer je een leuke en veilige lift.

– Houd je route bij.

– Je bent te gast in iemands auto, blijf beleefd en praat met hem, mits je merkt dat hij er geen zin in heeft. Je mag je lift niet zien als een persoonlijke chauffeur, maar als een medereiziger.

Stad en slaapplek

– Pak elke lift aan als je ziet dat je niet wegkomt. Zeker in de stad!

– Om uit de stad te komen helpt het vaak om niet te vragen of ze naar xxxx gaan, maar of ze je misschien naar de dichtstbijzijnde tankstation op de snelweg richting xx kunnen brengen. (vaak zijn mensen wel zo aardig.

– Fix een hostel onderweg (is voor jullie natuurlijk niet van belang)

Maar de belangrijkste regel is: er zijn geen regels. Liften is niet vast te leggen. Je bent afhankelijk van je keuzes en het lot. Geniet er vooral van  en maak er een leuke dag van. “Don`t worry be happy”

Handige apps & sites voor het liften

Handige sites:

De site voor lifters van over de hele wereld. Hier vind je info, verhalen en kaarten over liften, lifters en diens avonturen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Van liftgidsen, tot liftwedstrijden tot mensen die meeliften met vliegtuigen. Goede en interessante basis/infospot voor elke liftreis.

Kaarten met daarop alle goede liftplekken van hitchwiki. Perfecte manier om een plek te vinden om je reis te beginnen.

Handige apps:

 • Hitchiking maps: geweldige app om alle goeie plekjes om je lifts mee te starten te vinden
 • Backpacker GPS trail lite: leuk voor jezelf. Een app waarmee je de route die je aflegt vast kan leggen.
 • Hitchwiki maps: hetzelfde als hitchiking maps, maar dan iets betere kwaliteit omdat het van hitchwiki is.
 • Travelbuddy: toffe app om leuke plekjes in de  stad te vinden om te eten of drinken of te sight seeing

Geef een reactie