• Home
  • /
  • Europa
  • /
  • Solo naar Rome, moet je dat nou wel doen?

Solo naar Rome, moet je dat nou wel doen?

De 1e vraag die mensen stellen als ik vertel dat ik alleen naar Rome ga is: “Oh, echt? Waarom zou je dat willen, moet je dat nou wel doen en dat is toch hartstikke saai?” Nee ik heb mij nog geen enkel moment ongemakkelijk, onveilig of eenzaam gevoeld. Gewoon koppie erbij houden & helder blijven nadenken. Geen dingen doen die niet goed voelen en niet met vreemde mannen meegaan die van die gladde praatjes hebben…

Vandaag ga ik met de Roma Christiana bus de stad in. Ik heb weinig tijd over en wil snel langs veel verschillenden bezienswaardigheden. De Roma Christiana bus is eigenlijk de Italiaanse versie Hop-on Hop-off bussen. Ik zit bovenin en met gevaar voor eigen leven trotseer ik de takken van de bomen die je af en toe een linkse en rechtse geven. De eerste stop voor vandaag is Kasteel Sant’Angelo.
Het kasteel dankt zijn naam aan een legende. Op kerstdag 590 hield Paus Gregorius I een grote plechtige kerkelijke optocht om God te smeken een einde te maken aan de pestepidemie. Boven op het mausoleum verscheen de aartsengel Michaël. De engel stak zijn zwaard in de schede, wat betekende dat Gregorius’ bede was verhoord en de strijd tegen de pestepidemie voorbij was. Paus Pius II liet op de plaats waar de aartsengel zou zijn verschenen een kapel bouwen.

Mijn route gaat verder naar het Vaticaan. Ik heb online “skip-de line-tickets” gekocht voor St. Pieter’s Basiliek met audiotour en de koepel, wat echt een aanrader is. Maximaal 5 min wachten en je gaat iedereen in de enorme rij (en al ruim 2 uur wachtend in de volle zon voorbij). Tip: wanneer je St. Pieter’s Basiliek bezoekt moet je je schouders en knieën bedekken, anders kom je er echt niet in…

Omdat ik online tickets had gekocht mocht ik met de lift naar de koepel. Anders moet je €5 betalen. Wil je toch nog een beetje sporten, ga dan met de trap. Het zijn maar 551 traptreden… Met de lift sla je er al 230 over… Eenmaal boven aangekomen wordt je beloont met een prachtig uitzicht over Rome.

Op de weg terug naar beneden, kom je uit in de kerk. Wat een plaatje, en dan nog maar te zwijgen over alle details die verwerkt zijn. Maar waarom is deze kerk nou zo bijzonder? De Sint-Pietersbasiliek is een katholieke kerk aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. De kerk werd tussen 1506 en 1626 gebouwd in de late renaissance, waar volgens de overlevering de apostel en eerste Paus (Petrus) gekruisigd en begraven werd. Het is een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken en geldt als de eerste van de zeven pelgrimskerken van Rome. Tot 1989 was de Sint-Pietersbasiliek de grootste kerk ter wereld. Wanneer de paus in Rome is, geeft hij op zondag om 12.00 uur iedereen de zegen vanuit het raam van zijn werkkamer, van het naast de Sint-Pietersbasiliek gelegen Apostolisch Paleis.
Helaas was het zaterdag en was hij niet thuis.

Na ongeveer een halve liter te hebben weggezweten door het traplopen en te beschikken over een rood aangelopen gezicht vond ik het tijd voor een Gelato.
En nee het is niet gelogen, in Italië hebben ze het lekkerste ijs…
Tip: koop je ijsje een paar straten verder van de bezienswaardigheden. Dit scheelt je al snel de helft van de prijs. Ik heb hier €5 voor betaald en voor €2 had ik 3 straten verder een groter bakje ijs kunnen kopen. Ik noem het leermomentjes op reis.

Na wat te zijn afgekoeld en mijn innerlijke waterpeil te hebben bijgevuld ga ik met de bus verder naar de volgende stop. Largo di Torre Argentina is een plein op het Marsveld in Rome, dat bekendstaat om de ruïnes van vier Romeinse tempels. Benito Mussolini liet in de jaren twintig van de 20e eeuw grote infrastructurele werken uitvoeren in Rome. In 1929 werden de gebouwen die sinds de middeleeuwen op het plein stonden afgebroken om meer ruimte voor het toenemende verkeer te krijgen. Hierbij werden het kolossale hoofd en de armen van een antiek marmeren beeld ontdekt. Archeologisch onderzoek bracht vervolgens een oud heilig plein uit de tijd van de Romeinse Republiek tevoorschijn, waarna de ruïnes van vier tempels en een deel van het theater van Pompeius opgegraven werden.
Bijzonder om te zien dat er gewoon een woonwijk omheen is gebouwd. Doe je smorgens je gordijnen open, zit je 1e rangs bij oude opgravingen… Dat kan tenslotte niet iedereen zeggen.

Hup, en weer door, op naar de volgende stop. Ik ga eruit bij het Vittoriano die de pleinen Piazza Venezia en de Capitolijn domineert door zijn grootte. Binnen in het monument is een museum gewijd aan de eenwording van Italië. Mocht je nog energie over hebben in ondertussen 34 graden kun je tot de helft van het monument komen door te gaan…. traplopen. Je hebt dan wel weer een super mooi uitzicht over de stad.

Best dichtbij is het Pantheon. Overal staan bordjes met wandelroutes aangegeven. En anders volg je gewoon de horde toeristen. Ik hoor je denken, wat is het Pantheon nou eigenlijk? Het Pantheon is een gebouw in Rome dat als tempel werd herbouwd tussen 118 & 125 na Christus. Het is in gebruik als rooms-katholieke basiliek en gewijd aan de Heilige Maria en de martelaren. Het is het bekendste pantheon ter wereld.

Een paar straten verder is de grootste en bekendste fontein van Rome, de Trevi fontein. Oke, ik zal eerlijk zijn. Op deze foto lijkt het super rustig, maar….

In werkelijkheid is het knokken om een plekje bij de fontein en het ritueel van de muntjes uit te oefenen. Je gaat met je rug naar de fontein staan, sluit de ogen, denkt aan Rome en gooit met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water. Gooi je 1 muntje, zal je ooit terugkeren naar Rome. Gooi je 2 muntjes, ontmoet je “je toekomstige geliefde” in Rome. Gooi je 3 muntjes, leidt het tot huwelijk of scheiding. Wie weet komen dromen uit…

Op naar de laatste stop voor vandaag. Op mijn lijstje staan de Spaanse trappen. Elke dag is hier om 10 uur en 16 uur een gratis walking tour. Vrijwilligers zetten zich in om alle moois van de stad te laten zien tegen een kleine fooi aan het einde van de wandelroute.

Helaas zijn de trappen niet open vanwege een renovatie. Dan maar een bakkie koffie op een terrasje en mensen kijken.

Geef een reactie