Mini reisgids Zadar, Kroatië

Zadar is een stadje aan de Dalmatische kust van Kroatië. Zadar staat bekend om de Romeinse en Venetiaanse overblijfselen. Naast deze overblijfselen komen veel toeristen ook naar Zadar voor de prachtige zonsondergang.

Wat te doen…

Zadar beschikt over vele kerken en historische gebouwen. Eén daarvan is de kerk van St. Donat. Deze kerk stamt uit de pre-Romeinse     tijd en is typisch Byzantijns. De kerk is te bezoeken voor 20 kuna, dit is omgerekend nog geen 3 euro.

Naast de kerk van St. Donat is de kathedraal van Zadar ook zeker een bezoekje waard. De kathedraal van Zadar wordt ook wel de kathedraal van St. Anastasia genoemd. Dit is de grootste kathedraal in de Dalmatische regio en behoort ook tot een van de UNESCO werelderfgoed bezienswaardigheden van Kroatië.

Naast de kerken kun je ook people’s square bezoeken voor een koffie pauze. Dit plein word al sinds de Romeinse tijd gezien als het centrum van het publieke leven. Het plein beschikt over gezellige cafétjes waar je lekker met een drankje van de zon kan genieten.

In de avond kan je de zonsondergang bekijken bij het bekende zee-orgel van Zadar. Dit zee-orgel maakt muziek door middel van de golven van de zee. Het orgel is gemaakte van trappen waarin verschillende pijpen inzitten. Wanneer de golven tegen deze trappen aanslaan en in de pijpen komen wordt er muziek geproduceerd. Ga lekker zitten op de trappen van het orgel en geniet van de ondergaande zon en de muziek van het zee-orgel.

Naast het zee-orgel is ‘de groeten aan de zon’ te vinden. Dit is een grote cirkel in de grond die bestaat uit 300 honderd led lampjes. De lampjes beschikken over een techniek waardoor er communicatie met het licht van de zon plaats kan vinden. De led lampjes reageren op deze communicatie tijdens de zonsondergang waardoor er een prachtig kleurenpalet verschijnt.

Als je langer dan een dag verblijft in Zadar en je wilt een leuke excursie buiten het plaatsje, dan is het aan te raden om met een jeep safari naar Velebit mee te gaan. Velebit is het grootste gebergte van Kroatië en is voor natuurliefhebbers zeker een bezoekje waard. Zadar excursions biedt een leuke jeep safari aan waarbij je de mooiste plekjes van het gebied te zien krijgt.

Waar te eten…

Zelf ben ik naar Zadar geweest met een studietrip. Met de gehele klas hebben wij toen gegeten bij restaurant Groppo. De bediening was zeer vriendelijk en het eten was ook erg lekker. Het is zeker een aanrader als je in Zadar bent om bij restaurant Groppo eten.

Praktische informatie

Hieronder vindt je een lijstje met praktische informatie over Split.

 • De lokale valuta is Kroatische Kuna. 100 kuna is ongeveer 13 euro;
 • Wil je naar Zadar met het vliegtuig, check dan Skyscanner voor de beste deals en mogelijkheden;
 • De wegen zijn van goede kwaliteit in Kroatië. Een auto huren en de omgeving verkennen is dus zeker een aanrader!

One Comment

 • Karen

  19/05/2017 at 14:18

  Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,
  Alvast dank vor de inspiratie !

  groetjes
  Karen

  Beantwoorden

Geef een reactie