• Home
 • /
 • Europa
 • /
 • Mini reisgids Boedapest, Hongarije

Mini reisgids Boedapest, Hongarije

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en wordt opgesplitst door de rivier de Donau. Het westelijke gedeelte van de stad heet Buda en het oostelijke deel van de stad, je raadt het waarschijnlijk al, heet Pest. De twee delen van de stad wordt door verschillende bruggen met elkaar verbonden. Buda staat vooral bekend om het heuvelachtige landschap, terwijl Pest juist een plat landschap heeft. Dit maakt Boedapest een gevarieerde bestemming voor een heerlijke stedentrip!

Wat je kunt doen…

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Boedapest is het Hongaarse parlementsgebouw. Het opvallende gebouw gelegen aan de Donau is zeker een bezoekje waard. Vanaf het stadsdeel Buda heb je mooi zicht over de Donau op het parlementsgebouw. Ga vooral overdag een keer kijken bij het gebouw om in de avond nog een keer terug te komen om het kleurenverschil te kunnen zien. De beste plek om het parlementsgebouw te bewonderen is vanaf de overkant van het water. Ben je geïnteresseerd in de binnenkant van het gebouw, wees niet getreurd! Er worden tours georganiseerd, en voor Europeanen wordt er ook nog eens een 50% korting aangeboden. Een volwassen ticket voor Europeanen kost HUF 2000, dit komt neer op ongeveer €6,50. Hou er wel rekening mee dat de tours wel van te voren geboekt moeten worden, er is namelijk gelimiteerd plek per dag.

Foto: Daphne Bakker

Foto: Daphne Bakker

Om bij het Buda kasteel te komen kan je de kabelbaan/kabeltrein omhoog nemen. Het kasteel ligt namelijk op een heuvel. Dit maakt een bezoekje aan het kasteel een echte aanrader. Naast het bezichtigen van het kasteel kan je vanaf de heuvel namelijk ook heel mooi over de stad kijken! Een retour ticket naar Buda Castle en weer terug kost ongeveer HUF 1800, dit komt neer op nog geen €6.00. Het is ook mogelijk om enkeltjes te kopen natuurlijk. Boven bij het kasteel aangekomen kan je verschillenden musea bezoeken, zoals: The Hungarian National Gallery en het Historisch Museum van Boedapest.

Foto: Daphne Bakker

De Széchenyi thermal baden in Boedapest is een van de grootste baden complexen van Europa. Het complex biedt maar liefst 21 baden. Van zwembaden tot cooling baden, er is voor iedereen wel een geschikt bad. Vergeet vooral niet eerst in het 18 °C bad te stappen om vervolgens in het 40 °C bad te gaan. Dit temperatuurverschil laat al je cellen in lichaam tintelen. Het blijkt ook nog een goed voor je bloedcirculatie te zijn, een win-win situatie dus! Door de diversiteit van baden en ook mogelijkheden om de sauna’s te bezoeken kan je prima een aantal uur vertoeven in dit badenparadijs. Een dag ticket kan variëren van HUF 4900 (ongeveer €16.00) tot HUF 5600 (ongeveer €18.00), dit hangt af van het huren van een kluisje en laag/hoogseizoen prijzen.

Foto: Daphne Bakker

De kettingbrug was de eerste stenenbrug die de twee delen Buda en Pest aan elkaar verbonden. De start van de bouw van brug was in 1839 en het heeft tot 1849 geduurd totdat de brug compleet af was. De brug is toen officieel gedoopt tot de “Széchenyi Chain Bridge”.                          Sindsdien is de brug uitgegroeid tot de bekendste brug van heel Boedapest. Echter heeft de kettingbrug in de tweede wereldoorlog een flinke klap gehad. Het wederopbouwen van de brug heeft vervolgens nog 4 jaar geduurd. Het is erg leuk om over de 380 meter lange brug naar de andere kant van de stad te lopen, vanaf de brug heb je namelijk mooi uitzicht over de Donau.

Foto: Daphne Bakker

Hősök tere staat bekend om als een van de grootste pleinen van Boedapest. Op het plein kan je standbeelden vinden van verschillende nationale leiders. Het plein wordt voor verschillende politieke evenementen gebruikt en ligt vlak naast City Park. Een museum die ook te vinden is op het plein is het museum of fine arts. Het plein ligt aan de rand van het park waar je ook de Szcéchenyi baden kan vinden. Deze twee bezienswaardigheden zijn daarom makkelijk met elkaar te combineren.

Foto: Daphne Bakker

Naast al de bovengenoemde bezienswaardigheden kan je ook nog de Synagoge van Boedapest en St Stephen’s Basiliek bezoeken. Deze twee gebouwen liggen nog geen kwartier lopen van elkaar af waardoor het makkelijk is om met elkaar te combineren. St Stephen’s Basiliek is de grootste kerk in Boedapest en is toegewijd aan de eerste koning van Hongarije. Wil je de binnenkant van de kerk kijken dan is dat ook mogelijk door mee te doen met een tour waarbij je de heilige rechterhand van St Stephen, de kapel en het uitzichtpunt bezoekt. De kosten van deze tour is HUF 1600 voor volwassenen, dit is ongeveer €5.00. Vervolgens kan je de Synagoge van Boedapest bekijken. Dit is de grootste Synagoge van Europa en de op één na grootste van de hele wereld! Een niet te missen bezienswaardigheid dus. De kerkdiensten kunnen bijgewoond worden echter zijn hier wel een voorschriften voor. Lees je goed in als je besluit om een dienst bij te wonen. Wil je geen dienst bijwonen maar wil je wel graag binnen kijken dan kan je ook de tour bijwonen. De kosten van de tour zijn ongeveer HUF 4000, dit komt neer op ongeveer €13.00.

Foto: Daphne Bakker

Foto: Daphne Bakker

Waar je kunt eten…

In het centrum van Boedapest middenin de winkelstraat zit És Bisztro. Een gezellig restaurantje met allerlei lekker eten. De bistro heeft een gezellig buitenterras waar je even rustig kunt bijkomen van het rondlopen met een goeie burger en een welverdiende cocktail!

Foto: Milo van Brinkom

Foto: Daphne Bakker

Naast És Bisztro zijn er nog veel meer leuke restaurantjes te vinden in deze buurt. Als je bij het metrostation Deák Ferenc Tér uitstapt en oostelijke richting oploopt dan loop je zo de winkelstraat in met overal gezellige terrasjes en restaurantjes.

Waar te overnachten…

Zelf heb ik samen met mijn vriend in een Airbnb van een lokaal persoon overnacht. De Airbnb lag precies tussen Hősök tere/Széchenyi thermal baden en het parlementsgebouw/kettingbrug in. Alles was daardoor prima te doen lopend of met het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer is namelijk maar 5 minuutjes lopen vanaf het appartement. Link: https://www.airbnb.nl/rooms/13372450

Praktische informatie

Hieronder vindt je een lijstje met praktische informatie over Boedapest:

 • Gebruik Skyscanner om de beste vliegdeals te vinden naar Boedapest. Kijk zowel naar vluchten van Amsterdam als Eindhoven, hier kan soms nogal een prijsverschil inzitten;
 • De lokale valuta is de Hongaarse Forint, HUF 3000 komt neer op ongeveer €10.00;
 • Je kan voor het openbaar vervoer een kaart voor meerdere ritten kopen, dit is goedkoper dan alles los te kopen. Deze rittenkaarten kan je halen op de stations;
 • Informatie over tours door het parlementsgebouw vindt je op: http://hungarianparliament.com/tours/
 • Informatie over de kabelbaan/kabeltrein naar Buda Castle kan je vinden op: https://www.bkv.hu/en/buda_castle_funicular_/
 • Informatie over de Széchenyi thermal baden is te vinden op: http://www.szechenyibath.hu/
 • Voor informatie over de St Stephen’s Basiliek ga je naar: http://en.bazilika.biz/
 • Informatie over de Synagoge van Boedapest is te vinden op: http://www.greatsynagogue.hu/gallery_syn.html

 

 

One Comment

Geef een reactie