• Home
  • /
  • Azië
  • /
  • Traditioneel en authentiek Myanmar

Traditioneel en authentiek Myanmar

Wil je graag een authentiek land bezoeken vol cultuur en traditie, dan is Myanmar een zeer goede keus! Het land is de laatste jaren steeds toegankelijker geworden en je kan je als toerist tegenwoordig behoorlijk vrij rondbewegen. Het massatoerisme is echter (nog) niet op gang gekomen, waardoor je het land nog zeer puur kan beleven! De bevolking is enorm vriendelijk en diep religieus maar ook erg arm. Dit zijn drie aspecten die je door je hele reis regelmatig zal ervaren.

Maar eerst nog even: Birma of Myanmar?
Birma (Engels: Burma) en Myanmar worden regelmatig door elkaar gebruikt. De Engelsen introduceerden de naam ‘Burma’ toen zij het land koloniseerden. In 1988 was er een opstand tegen het koloniale Engelse regime. Na het neerslaan van deze opstand, wilde men af van alle verwijzingen naar het koloniale tijdperk. Er werd besloten om de naam van het land te veranderen naar Myanmar. De naam Myanmar wordt overigens niet door alle landen officieel erkend.

Visum & Valuta

  • Een visum voor Myanmar kan makkelijk van te voren online worden aangevraagd (status op dit moment voor houders van een Nederlands paspoort) op https://evisa.moip.gov.mm/ voor ongeveer EUR 50, afhankelijk van de wisselkoers. Check altijd goed van te voren wat op dat moment de voorwaarden zijn voor je aanvraag en voor welke grensovergangen je visum geldig is!
  • In Myanmar betaal je met de Kyat (spreek uit Tjad), en in de grote meer toeristische plaatsen zijn voldoende pinautomaten te vinden. Maar het is wel handig om ook wat dollars mee te nemen: sommige hotels of bureaus krijgen graag in dollars betaald en het is handig om geld te kunnen wisselen als pinnen even niet lukt. Belangrijk: in Myanmar worden alleen nieuwe en ongevouwen dollars geaccepteerd (een kleinvouwtje en je kan er niets meer mee), geef dit duidelijk aan als je in Nederland dollars gaat halen!

Beste reistijd
De beste reistijd voor Myanmar is van november tot en met februari. Deze periode wordt gevolgd door de warmste maanden van het jaar: maart en april. Ik kan inmiddels uit ervaring spreken dat de temperatuur in deze warme maanden een behoorlijke invloed op je reis kan hebben! Temperaturen tegen de 40 graden zijn zeker geen uitzondering en omdat je net voor het regenseizoen zit (mei tot en met oktober) is alles zeer droog en stoffig.

Kleding
Mannen en vrouwen dragen veelal nog de longhi: een omslag rok van vaak mooi geborduurde stoffen. Die van de mannen zijn vaak een stuk soberder dan die van de vrouwen. Bij met name vrouwen en kinderen zie je gele pasta op het gezicht: tanaka. Dit is gemaakt van boombast, het wordt gedragen als bescherming tegen de zon maar is met de verschillende patronen ook wel echt onderdeel van de dagelijkse outfit! Er zijn voor toeristen geen kledingvoorschriften, maar bij religieuze gebouwen moeten schouders en knieën bedekt zijn. En op zich wordt het wel gewaardeerd om er niet al te ‘bloot’ bij te lopen.

Vervoer
De afstanden binnen Myanmar zijn groot en de reisdagen lang. Maar wat is nou de beste manier om te reizen? En zijn grofweg 3 opties: bus, trein en vliegtuig.

  • Bus: bussen vormen het belangrijkste vervoersmiddel voor zowel locals als toeristen. Het merendeel reist met nachtbussen, maar er zijn ook dagbussen beschikbaar. De kwaliteit van deze bussen is over het algemeen erg goed, met name de zogenaamde VIP bussen. Afhankelijk van de afstand betaal je rond de EUR 25 voor een kaartje en je krijgt meestal een snackje, water en een deken voor onderweg (waarom ze de bussen zo steenkoud maken dat die deken uberhaupt hard nodig is, is me nog een raadsel…). De bussen hebben in 99,9% van de gevallen geen toilet aan boord, maar er wordt om de ongeveer 3 uur gestopt. Verwacht overigens niet altijd te veel van deze toiletten en zorg dat je zakdoekjes en hand sanitizer bij je hebt 🙂 Bussen zijn het beste online of via hotels te boeken. Hou er rekening mee dat de busstations in grote steden vaak een dorp op zich zijn (echt waar!), laat je buskaartje dan ook aan de taxichauffeur zien die je brengt, zodat je op de goede plek afgezet wordt. (Oh, en bereid je voor op een rit met luide karaoke & kung-fu films…)
  • Trein: de (nacht)treinen in Myanmar zijn behoorlijk vies en erg langzaam maar ook goedkoop. Zelf hebben wij alleen de trein genomen van Kalaw naar Shwenyaung (bij Inle Lake), een ritje overdag van ongeveer 4 uur, met prachtige uitzichten!
  • Vliegen: bij alle bekende toeristische trekpleisters zijn vliegvelden. Vliegen kan dan ook een hele goede optie zijn om de lange afstanden te overbruggen, al zijn de kosten vaak behoorlijk hoog. Er zijn aardig wat lokale maatschappijen, het kan geen kwaad om van de voren even goed te checken hoe verschillende maatschappijen worden aangeschreven, want de verschillen schijnen behoorlijk groot te zijn.

Een blik op het traditionele leven vanuit de trein van Kalaw naar Shwenyaung

Yangon
De kans is groot dat je je reis zal beginnen in de voormalige hoofdstad Yangon (Rangoon), de grootste stad van het land. Sinds 2003 is de hoofdstad echter Naypidaw, een stad die voor die tijd niet bestond en puur als hoofdstad is gebouwd. De stad heeft veel goede faciliteiten en een 14-baans snelweg, alleen zeer weinig inwoners. De snelweg en straten zijn er zo goed als leeg! Naypidaw wordt overigens niet door alle landen officieel als hoofdstad erkend, door Nederland wel.

Terug naar Yangon: een behoorlijk drukke en benauwde stad met niet zoveel bezienswaardigheden. Toch is het zeker de moeite om een dagje door de stad te lopen en een goed kijkje te krijgen op het dagelijks leven. Qua hotel kan je het beste in de Old Town (Chinatown) zitten. Hier bevinden zich de meeste hotels en is er een behoorlijke keuze aan restaurantjes, streetfood (nightmarket) en BBQ-kramen. Ook bevindt zich hier de bekendste attractie van de stad: de Shwedagon Pagoda. Deze indrukwekkende gouden stoepa wordt omringd door vele kleinere stoepa’s en tempels. Het einde van de middag is een goed moment om hier heen te gaan, na zonsondergang wordt alles prachtig verlicht.

De Shwedagon Pagoda mooi verlicht na zonsondergang

Bagan
Bagan is een absolute must-see in Myanmar! Meer dan 2.200 stoepa’s van honderden jaren oud, die je kan verkennen per fiets, e-bike of elektrische scooter. De afstanden zijn niet erg groot en het is prachtig om rond te rijden over de vele zandweggetjes en niet alleen de prachtige oude bouwwerken te zien, maar ook het plattelandsleven in deze regio. Beroemd zijn de zonsondergang en zonsopgang van Bagan, bovenop een van de vele tempels kan je de zon achter de tempels zien opkomen of wegzakken.

Hier komen wel een paar regels bij kijken… De laatste jaren is er steeds meer ‘overlast’ van toeristen die respectloos omgaan met deze religieuze monumenten, waardoor er regelmatig sprake is dat de overheid het klimmen op de tempels wil gaan verbieden. Onder druk van de toeristische organisaties is dit nog niet gebeurd, maar doe de lokale bevolking en de toeristen na je een plezier en hou je aan de regels bij het betreden van de tempels: bedek de schouders en knieen, geen zichtbare tatoeages met religieuze symbolen, geen schoenen, geen sokken, geen muziek geen alcohol en niet overnachten. Oh en ook al is het overdag tegen de 40 graden… het koelt ’s nachts flink af. Dus zeker bij het bekijken van de zonsopgang is een trui / vestje een goed idee.

In Bagan verbleven wij in het Zfreeti hotel, een goed hotel op een perfecte locatie. Vlak in de buurt zit restaurant Novel, waar je goed terecht kan voor lokaal en westers eten (tip: de avocado salad, jummie!)

Zonsopgang in Bagan vanaf de Shewsandaw Pagoda

Mandalay
Wij hebben vanuit Bagan de MGRG ferry genomen naar Mandalay. Een flinke zit, maar wel erg leuk om om je heen te kijken naar het leven langs de rivier. In april varen deze ferries trouwens niet, omdat het water dan te laag staat.

In Mandalay zelf heb ik helaas door omstandigheden niet veel kunnen ondernemen, maar de stad is zeer rijk aan oude stoepa’s en tempels die absoluut de moeite waard moeten zijn om te bekijken. Een andere mooie bezienswaardigheid is de U-Bein bridge. Dit is de langste teakhouten brug ter wereld en is een levendige plek. Het was geweldig om gewoon over de brug op en neer te lopen en rond te kijken. Bij zonsondergang is het schitterend om een boottocht te doen en de reflectie van de brug in het water te zien met daarachter de ondergaande zon! In het regenseizoen kan het water wel bijna tot bovenaan de brug staan, aan het einde van het droge seizoen is het meer waar de brug overheen ligt voor een groot deel droog. De perfecte plaatjes van deze plek die op internet te vinden zijn, zijn dus niet het hele seizoen door zo te zien 😉

The home hotel is een fijne plek en goede uitvalsbasis om de stad te bekijken.

Kalaw
Vanuit Mandalay ging de reis verder naar Kalaw, een oud hillstation in de bergen. Het klimaat is hier wat koeler dan in de rest van Myanmar. Deze omgeving is erg populair voor trekkings van 1-3 dagen (naar bijvoorbeeld Pindaya of Inle Lake). Wij hebben gekozen voor 2x een dagwandeling, erg mooi! Het is er erg groen en er zijn veel thee en sinaasappelplantages.

Het 360 Kalaw hotel was een echte aanrader: nieuw, ruim en met een prachtig uitzicht (vraag dan wel om een kamer met mountainview). Om een hapje te eten is ‘New Simple Life’ een echte aanrader, mocht je even wat anders willen dan rijst of noodles, dan zit je hier goed! Zelf gemaakt brood en zelfgemaakte pasta’s, top!

Inle Lake |
Vanaf Kalaw kan je een 2- of 3-daagse trekking naar Inle Lake doen, langs de verschillende bergdorpen. Het is ook mogelijk om de trein te nemen. Je gaat dan van Kalaw naar Shwenyoung, vanaf daar kan je de taxi pakken naar Nyaung Shwe, deze plaats is de uitvalsbasis voor het Inle Lake. Nyaung Shwe heeft een wat andere sfeer dan de rest van Myanmar. Het is samen met Bagan de meest toeristische plek en heeft echt een backpackerssfeertje. Er is in het centrum een levendige markt, die vooral in de ochtend erg leuk is! Een boottocht is echt een must-do, voor ongeveer EUR 15 heb je een hele dag een boot met schipper. De mooiste plekken zijn In Dein village, the floating gardens, de brug bij Mein Thouk en de zonsondergang midden op het meer. Inle Lake staat ook bekend om de vele vissers die roeien met hun been, zodat ze hun handen vrij hebben om de visfuiken te hanteren. Omdat het rondvaren van toeristen veel lucratiever is, zie je deze vorm van visserij nog nauwelijks. Wel zijn er enkele vissers die tegen betaling een soort show geven. Ook zal het boottochtje je langs vele workshops en winkeltjes voeren. Wees duidelijk naar de schipper of je dit wel of niet wil.

Ook is het erg leuk om te fietsen in de omgeving van het meer, er zijn vele rijstvelden en ook een kleine wijngaard.

Hotel Royal Nyaung Shwe was een fijn hotel op een goede plek. Voor goed lokaal eten en vriendelijke bediening ga je naar Sin Yaw, vlak bij de markt.

Een verkoopster op de Mingala market, met een Birmees sigaartje

Eten enzo
De Birmese keuken wordt beinvloed door de omringende landen, veel gerechten hebben hun oorsprong in de Indiase, Thaise en Chinese keuken. Er zijn dan ook veel restaurants met deze specifieke keukens te vinden. Er zijn in Myanmar aanzienlijk minder eetstalletjes te vinden dan in de eerder genoemde landen, eten wordt meer in kleine restaurants gedaan. Eten is een sociale bezigheid en een traditionele maaltijd bestaat uit rijst, vis/vlees/tofu (meestal in een curry) en heel veel kleine schaaltjes met verschillende smaakmakers zoals ingelegde groente. Ook wordt er altijd een kom soep bij geserveerd, vaak bamboescheutensoep.

Verder zijn er veel heerlijke salades te krijgen, vaak op basis van komkommer, groene papaya, tomaat of avocado. Ook populair is Mohinga, een vissoep die vaak bij het ontbijt wordt gegeten.

De nationale drank is thee, waarbij groene Birmese of Chinese thee het meest gedronken wordt. In veel restaurants staan er kannen thee op tafel en er zijn ook veel theehuizen te vinden. Er wordt ook sterke zwarte thee gedronken, aangelengd met zoete gecondenseerde melk.

Tot zover de informatie over Myanmar, volgende maand is Taiwan aan de beurt!

Traditionele Birmese maaltijd

Geef een reactie