Mini-reisgids Taiwan

Enkele dagen terug ben ik teruggekomen uit Taiwan, wat een prachtig en relaxed land! Heel groen, prima bereisbaar, een enorm vriendelijke bevolking en weinig toeristen. Eigenlijk wil ik de ontdekking van dit pareltje gewoon helemaal voor mijzelf houden en tegen iedereen zeggen dat ze vooral niet moeten gaan… Maar dat ga ik uiteraard niet doen 😉

Er zijn 2 redenen waarom Taiwan minder geschikt is als reisbestemming:

 1. Het is behoorlijk prijzig;
 2. Het is totaal niet op westerse toeristen gericht, en is dan ook niet tot nauwelijks informatie in het Engels beschikbaar. En als je Chinees dan enigszins (lees: enorm) beperkt is, kan dat soms lastig zijn.

Daarom deel ik in dit blog graag wat tips over hoe je met beperkt budget en beperkte kennis van de Chinese taal, toch een prachtige reis kunt hebben!

Algemeen
De Republiek China, of Taiwan, is formeel nog een provincie van het ‘ondeelbare’ China en het wordt door veel landen niet als onafhankelijke staat erkend. Het eiland is ongeveer 394 km lang en 144 km breed en is daarmee net iets kleiner dan Nederland. Taiwan heeft 23,1 miljoen inwoners, waarvan meer dan 96% van Chinese afkomst is. Tweederde van het eiland bestaat uit heuvelland waardoor de kustvlakten dichtbevolkt zijn en daar het merendeel van de bevolking woont. De officiële taal van Taiwan is Mandarijn. In de VOC tijd hebben zowel Portugal als Nederland nederzettingen gehad op Taiwan, hier zijn her en der op het eiland nog restanten van te vinden.

De beste reismaanden voor Taiwan zijn oktober en november. In het voorjaar valt er veel regen (het eiland is niet voor niets zo groen 😉 en het tyfoonseizoen loopt van juni t/m september. Zelf was ik er in april, wat erg goed te doen was. De temperaturen waren heerlijk en er is niet veel regen gevallen. Wel is het met name in de binnenlanden in deze periode erg mistig met veel laaghangende bewolking. Hou er bij het maken van hikes/wandelingen in Taiwan altijd rekening mee dat het weer behoorlijk plotseling om kan slaan en zorg dat je altijd een trui/regenjas meeneemt als je langer op pad gaat of de natuur in gaat.

Route
In 2-3 weken kan je al een mooie reis rond het eiland maken. Het meest logisch is om links- of rechtsom het land rond te reizen, te beginnen in de hoofdstad Taipei. Onderstaand een voorbeeld-route, uitgaande van ‘rechtsom’.

Taipei
Taipei is de hoofdstad en tevens grootste stad van Taiwan. Het is zeker de moeite om hier enkele dagen door te brengen, er is genoeg te zien! Enkele hoogtepunten:

 • Longshan Temple: een prachtige oude houten tempel, waar veel locals regelmatig komen om wierrook of een ander offer te brengen.
 • Chiang Kai-shek Memorial: president Chiang Kai-Shek overleed in 1975, er is toen besloten om een monument voor hem te maken. Dat is dit prachtige plein geworden met indrukwekkende bouwwerken en een mooi aangelegde tuin.
 • Taipei 101: met een hoogte van 508 meter (zonder antenne 449 meter) was het tot juli 2007 het hoogste gebouw ter wereld. De architectuur is gebaseerd op de opbouw van een bamboestengel.
 • Maokong Gondola: deze kabelbaan begint bij de Taipei Zoo (hier zijn panda’s te zien) en heeft een lengte van 4,03 kilometer. Het geeft een spectaculair uitzicht over Taipei! Er zijn meerdere stops onderweg, hier kan je uitstappen om de theehuizen en theeplantages te bekijken en er zijn ook een hoop verschillende wandelroutes uitgezet.
 •  Net buiten Taipei zijn er ook een hoop dingen te zien, je moet dat echter wel wat meer tijd hebben of met een tour meegaan. Jiufen staat bekend om de oude straatjes en een prachtig oud theehuis. In Shifen worden elke dag aan het einde van de dag lantaarns opgelaten. Ook is er het Yehliu Geopark met bijzondere rotsformaties.

Hualien

 • Hualien is de uitvalsbasis voor Taroko Gorge. Je kan hier heen met openbare bussen, maar de meeste hotels kunnen ook een tour regelen. Over het algemeen zal je aan een kant van de kloof worden afgezet en loop je via de vele bezienswaardigheden terug naar een afgesproken punt.
 • Deze stad is ook een goede uitvalsbasis voor het zien van dolfijnen en soms zelfs walvissen (maar deze laten zich vrij weinig zien).

Kenting
Kenting is een badplaats in het zuiden van Taiwan. Wij hebben deze zelf over moeten slaan ivm tijdgebrek. Maar heb je een paar dagen over en wil je even lekker relaxen, dan schijnt dit een aanrader te zijn! (verwacht hier overigens geen bountystranden, daarvoor zit je op het verkeerde eiland 😉

Kaohsiung
Kaohsiung is als stad zelf niet zo heel spectaculair, al is het zeker leuk om er een half dagje rond te slenteren en wat (night)marktjes te bezoeken.

 • Lotus pond: dit kunstmatige meer is op veel plekken bedekt met prachtige lotussen. Ook zijn er enkele prachtige tempels en pagoda’s te vinden, zoals de onderstaande Dragon Tiger Pagodas.
 • Ongeveer 1,5 uur rijden buiten de stad ligt het Fo Guang Shan Klooster, een indrukwekkend complex en het grootste klooster van Taiwan. Er zijn meerdere bussen die vanuit Kaohsiung naar het klooster gaan. Je kan het beste even bij je hotel informeren of er een bus in de buurt gaat, of dat je beter kan vertrekken vanaf het hoofdstation.
 • Wat ook erg leuk is, is om een bezoekje te brengen aan het Cihou Fort en Cijin Coast Park. Hier gaan de locals heen voor een dagje uit, je vind er vele kraampjes met souvenirs en heerlijk eten en je kan er heerlijk een stuk langs de kust lopen. Je kan hier met een ferry naar toe.

De ‘Dragon Tiger Pagodas’ bij de Lotus Pond in Kaohsiung

 

Tainan
Tainan is met name vanuit historisch perspectief interessant. Er staan hier enkele bouwwerken uit de tijd dat de Nederlanders en Portugezen nederzettingen hadden op ‘Formosa’ zoals het toen heette. Onder andere de Chihkan Tower en Anping Fort zijn een bezoekje waard.

 

Chiayi / Alishan

 • Chiayi is vooral een uitvalsbasis om naar Alishan te gaan, een national park in de bergen waar je prachtige wandelingen kan maken. Maar mocht je tijd in Chiayi over hebben, dan is het zeker de moeite om het Chiayi Park te bezoeken, een oase van groen in de stad. Vanuit Chiayi kan je met de bus of met de trein (forrest train) naar Alishan.
 • Trein: de treinrit is prachtig en is zeker aan te raden. In verband met een aardbeving in 2011, gaat de trein maar tot Fenqihu Station, daarna moet je met de bus verder naar Alishan. De trein vertrekt dagelijks om 09.00 uur vanaf Chiaya station, reserveren is zeker aan te raden! In Fenqihu gaat de bus vlak bij het station, maar je zal er wel even op moeten wachten. Je kan dus nog even op je gemakje in Fenqihu rondkijken. Wees echter ruim op tijd bij de bus, er willen waarschijnlijk veel mensen mee. Deze optie is het meest geschikt als je een nachtje in Alishan wil blijven, je bent er dan pas rond 14.00 uur en blijft er vrij weinig tijd over om Alishan goed te bekijken.
 • Bus: er gaan vanuit Chiayi bussen rechtstreeks naar Alishan. Het beste kan je bij je hotel informeren hoe laat en waar de bussen precies gaan en ook hoe laat ze terug gaan. Met deze optie haal je de maximale tijd uit je verblijf in Alishan en is het als dagtrip goed te doen! Je kan ook gebruik maken van de Taiwan Tourist Shuttle, zie meer info verderop in dit blog.

Theeplantages bij Alishan

Taichung / Sun Moon Lake

Taichung is de uitvalsbasis voor Sun Moon Lake. Samen met de Toroko Gorge waarschijnlijk de meest bezochte plek in Taiwan. Maar het is wel de moeite waard om te gaan! Vanaf vlak bij het station van Taichung gaan er regelmatig speciale bussen (Taiwan Tourist Shuttle met de Nan Tou Bus) naar het meer, elk hotel zal je precies kunnen aanwijzen waar je de halte kan vinden. Bij deze halte zit ook een klein kantoortje waar ze de timetable hebben (in het Engels!) en uitgebeide informatie over wat er allemaal rondom het meer te doen is. Vlak bij het punt waar de bus je afzet, zit de Mont Maolan trail. Een prachtige wandeling door de theeplantages.

Verder is het zeker de moeite om een boottochtje te doen, de kabelbaan te nemen en enkele tempels langs het meer te bezoeken. Je kan er ook fietsen, maar ik vond de fietspaden niet reuze veilig, omdat je in de bergen op de autoweg fietst.

Doorkijkje naar het Sun Moon Lake

 

Vervoer

Het openbaar vervoer is in Taiwan enorm goed geregeld, alles rijdt netjes op tijd en alles is reuze schoon. Langs de kust is er een uitgebreid treinnetwerk en van Taipei naar Kaohsiung rijdt er een hogesnelheidstrein. Denk er wel om, om treinen van te voren te reserveren, om een zitplaats te garanderen. Vanuit de trein zie je de steden en rijstvelden aan je voorbij trekken, een efficiënte, goedkope en prettige manier van reizen!

Metro en treinkaartjes kan je betalen met de zogenaamde Easycard (een soort OV chipkaart). Deze kan je kopen en opladen op alle stations en bij de meeste 7-eleven / Familymart supermarkten.

Gezien het verkeer denk ik dat het ook zeker een optie is om een auto te huren. De wegen zijn erg goed en er wordt niet zo ‘dwaas’  gereden als in sommige Aziatische landen het geval is.

Taiwan Tourist Shuttle: dit had ik graag eerder willen ontdekken! Dit bedrijf organiseert bustochten vanuit de grote plaatsen in Taiwan en bieden daarbij een flexibel reisschema en stops bij meerdere interessante bezienswaardigheden. Deze optie is ook stukken voordeliger dan echte tours boeken bij een bureautje. Voor meer informatie & routes in het Engels: http://en.taiwantrip.com.tw/. 


Eten & drinken

Er is een hoop lekker eten te vinden in Taiwan, als is het soms wat lastig om door de dingen heen te kijken die wij niet gewend zijn om te eten. Zo zijn ingewanden, bloedworst en kippenklauwtjes overal op het menu te vinden. Maar er zijn zeker ook toegankelijkere gerechten te vinden, zoals:

 • Dim sum – gestoomde deegpakketjes met daarin vlees, vis of groente. Probeer zeker de variant ‘Xiao Long Bao’, deze zijn gevuld met bouillion en varkensvlees. Het meest bekende restaurant met dim sum is de keten Din Tai Fung, ze zijn duur maar wel erg goed. Ook in kleine restaurantjes kan je echter geweldige (en goedkopere) dimsum krijgen.
 • Op straat maar ook in 7-eleven en soortgelijke winkels wordt gestoomde zoete aardappel en mais verkocht, een lekkere snack voor onderweg.
 • Beef Noodle soep is ‘ het’  gerecht van Taiwan en is dan ook overal te vinden. Heerlijk op elk moment van de dag!
 • Soep met noedels en wontons is ook een populair gerecht, lekker en vullend.
 • Braised pork with rice, dit is varkensvlees gebakken met 5-spice en andere kruiden, geserveerd met rijst. Het klinkt vrij simpel, maar het is een smaakvol gerecht wat je zeker moet proberen.
 • Bij Taiwan denk je niet gelijk aan brood, maar in Taipei en Kaohsiung zijn er een aantal zeer goede bakkerijen:
  The premium yamazaki bakery & Wu Pao Chun verkopen uiteraard goede locale zoetigheden, maar ook fantastisch knapperig stokbrood.
 • Thee is een van de specialiteiten van Taiwan. Er wordt kwalitatief zeer hoogwaardige thee geproduceerd in Taiwan en je moet zeker een kopje proeven in een van de vele theehuizen. Maar ook thee-ijs is een absolute aanrader!
 • Er zijn ook veel westerse opties, maar die zijn behoorlijk prijzig. Als je eet op markten en bij kleine lokale restaurantjes, is het prima om een budget te doen.
 • Groente en fruit zijn in Taiwan erg duur. Als je het wil kopen, dan is het beter om dit te doen op de markt en niet in supermarkten.

Lunch met dim sum, wontons en beef noodle soup

Theehuizen net buiten Taipei

Accommodatie

Hotels zijn in Taiwan behoorlijk duur. Maar hostels vallen behoorlijk mee, al is het niet  te vergelijken met bijvoorbeeld Thailand. Er zijn echter ook een behoorlijk aantal campings. Wil je een auto huren en kan je reizen met een standaard kampeeruitrusting, dan kan dit zeker de moeite zijn!

Geef een reactie