• Home
  • /
  • Azië
  • /
  • Prachtige eilanden en een stevig windje!

Prachtige eilanden en een stevig windje!

Een foto zegt meer dan 1000 woorden… en in dit blog zou ik het liefst alleen maar foto’s plaatsen! Niet omdat ik geen zin heb om te tikken hoor, maar omdat de plaatjes zo enorm veel zeggen over hoe mooi de Filipijnen zijn! Helaas vielen de laatste 1,5 week van onze reis behoorlijk in het water, letterlijk… In korte tijd raasden 2 orkanen langs het gebied waar wij zaten. Gelukkig hebben ze weinig schade aangericht, maar er was met name enorm veel regen en flink wat wind.

Bij het voorbereiden van een reis naar de Filipijnen, is het best lastig om een goede route samen te stellen. Het land bestaat uit vele eilanden en als je meerdere eilanden wil bekijken (dat wil je), zit je al snel vast aan ferries en binnenlandse vluchten. En die zijn niet altijd even betrouwbaar, zowel qua veiligheid als qua vertrektijden. Qua vliegmaatschappijen is Cebu Pacific een van de betere maatschappijen. Voor de ferries geldt vooral dat het goed is om met een maatschappij te gaan die maar een beperkt aantal plaatsen heeft (dus niet wordt volgeladen tot de klep net dicht kan) en die de adviezen van de overheid opvolgen met betrekking tot storm / orkaan waarschuwingen.

Op de eilanden zelf zijn de ideale vervoersmiddelen de tricycles, kleurige jeepneys en bussen. Welke optie je ook kiest om van A naar B te komen… houdt er rekening mee dat reizen op de Filipijnen veel tijd kost en vertrektijden zomaar kunnen veranderen!

Maar goed, de reisroute dus. Wij zijn direct vanaf Manila gegaan voor de eilanden: Negros (Dumaguete) – Siquijor (Tubod Beach) – Bohol (Panglao) – Coron (Coron) – Luzon (Manilla). Na Manilla zouden wij nog naar het noorden naar de Banaue rijstvelden gaan, maar helaas gooide de eerder genoemde orkaan roet in het eten. We kozen er bewust voor om Palawan / El Nido over te slaan, omdat ik had gehoord dat het toerisme daar sneller is gegroeid dan het eiland aan kon. In plaats daarvan bezochten wij Coron, dit ligt in hetzelfde gebied maar is nog wat rustiger.

Negros (Dumaguete)

Op het eiland Negros kozen we de stad Dumaguete als uitvalsbasis. Een gezellige universiteitsstad met een leuke boulevard langs het strand. De stranden zelf zijn op dit stukje niet zo spannend, maar het binnenland is echt schitterend! Trek zeker een dag uit om de Twin Lakes Balinsasayao & Danao te bezoeken. De rit erheen is erg mooi, met weidse uitzichten en veel kleine dorpjes.

Twin Lakes Balinsasayao & Danao

Twin Lakes Balinsasayao & Danao

Siquijor (Tubod Beach)

Dit eiland was mijn absoluut favoriete plek! Een heel klein en rustig eilandje, waar je prima met de scooter (aanrader) op ontdekking kan. Prachtige watervallen, rijstvelden, mangroves tot de zee, schitterende witte palmstranden en zeer mooie duikspots… Te gek! Een aanraden om te eten is Villa Marmarine, het eten is lekker maar vooral de locatie is schitterend! Om te duiken is Coconut Grove Resort een goede uitvalsbasis, met goede instucteurs en onderhouden apparatuur. Ze bieden uiteraard ook diverse duiktrips naar locaties in de buurt aan!

Siquijor

 

Siquijor, banka bootje

Rijstvelden Siquijor

Bohol (Panglao)

Het eiland Bohol is dan een stuk toeristischer en staat vooral bekend om de Chocolate Hills en het feit dat de Tarsier (een kleine primaat) er voorkomt.

In Panglao Beach kan je er ook heel goed seafood eten, lekker van de barbecue (maar goedkoop is het niet). Daarnaast zijn er veel tripjes te regelen om dolfijnen en zeeschildpadden te zien, in combinatie met een bezoek aan kleine eilandjes.

Veel mensen gaan vanaf Bohol op een trip om met walvishaaien te zwemmen. Hoewel ik deze reuze dolgraag een keer zou zien, heb ik dit hier niet gedaan. De walvishaaien worden gevoerd om naar deze plek te komen, waardoor ze hun natuurlijke gedrag volledig kwijt zijn. Ze migreren niet meer, planten zich daardoor niet meer voort en het worden er dus steeds minder. Daarnaast zijn er op deze locaties enorm veel mensen en hebben de meeste walvishaaien verwondingen van alle bootjes en onvoorzichtige toeristen. Er zijn nog wel plekken in de Filipijnen waar je op ‘duurzame’ wijze deze dieren kan zien, informeer je goed!

Tarsier op Bohol

Chocolate Hills Bohol

Coron (Coron)

Coron is de noordelijke tegenhanger van El Nido. Een plek die onder normale omstandigheden paradijselijk is… tijdens een orkaan wat minder 😉 Toch zijn er een paar plekken die ik ondanks ons verregende verblijf kan aanraden!

De Maquinit Hot Springs liggen tussen de mangroves, met uitzicht op de zee. Een mooie plek voor een onstpannend bad in de warmwaterbronnen!

Vanuit het haventje van Coron kan je tourtjes boeken naar de vele bezienswaardigheden in de buurt, waar je per boot heen kan. Helaas hebben wij uiteindelijk alleen een ½ dagje op pad gekund, maar dat was wel schitterden: Kayangan lake. In een prachtige baai legt de boot aan en na een stevige klim, zie je het extreem heldere meer liggen. Je kan er heerlijk zwemmen!

Vanuit Coron City kan de klim worden gemaakt naar het Mount Tapyas Pavilion, zowel overdag als tijdens zonsondergang heb je hier een fantastisch uitzicht, onder normale omstandigheden! Bereid je wel voor op heel veel treden (700+…) en dus een pittige klim.

Baai bij Kanyangan Lake

Er komt nog meer regen aan…

Luzon (Manilla)

Ook in Manilla konden we helaas weinig ondernemen, omdat inmiddels orkaan nummer 2 langsraasde. Tijdens de buien hebben we wel een foodtour gedaan met ‘ Old Manila Walks’: de Big Binondo Food Wok’. Heel erg gaaf! We bezochten kleine restaurantjes in de Chinese wijk van Manila, die je zelf nooit zou vinden.

Regen in Manilla!

Eten

Het eten in de Filipijnen is niet vergelijkbaar met de rest van zuidoost Azië. Maaltijden bestaan uit veel vlees en rijst en maar weinig groente en de smaken zijn minder uitgespoken. Ook zijn de Amerikaanse invloeden duidelijk merkbaar: in de steden en malls zijn enorm veel fastfood restaurants te vinden, evenals enkele restaurants met goede lokale gerechten. Veel hotels en resorts beschikken over een goed restaurant! En er is enorm veel heerlijk fruit te krijgen…

De Filipijnen zijn een absolute aanrader: afwisselend, prachtig en een enorm vriendelijke bevolking!

Geef een reactie