Palawan

Grote kans dat je Palawan in eerste instantie aandoet voor het alom bekende El Nido. Echter heeft het eiland nog veel meer te bieden dan alleen deze grote toeristische trekpleister. Neem een weekje de tijd om het eiland te verkennen en het zal je meer dan genoeg verassen.

Puerto Princesa
Voor een paar tientjes vlieg je van Manila naar Puerto Princesa. Het vliegveld ligt nabij de stad en voor 50PHP brengt een tricycle je naar je hostel (de chauffeurs proberen meer te vragen, dus blijf onderhandelen). Puerto Princesa is een aangenaam stadje. Huur een scooter voor een dag en ontdek de omgeving buiten de stad, je zult prachtige stukken tegenkomen met bergen, rijstvelden, kleine lokale dorpjes en natuur. Vervolg je weg naar de Iwahig-prison. Entree is gratis, maar gevangenen zijn meer bereid om hun verhaal te vertellen als je via hun een pak koekjes of sigaretten(200-300PHP) voor hen koopt. Wij vonden het een vreemde gewaarwording, want je staat een praatje te maken met moordenaars, verkrachters etc. maar het is zeker een ervaring die je bij blijft!

Tip: Adam and Eve hostel is een goedkope maar schone accommodatie midden in het centrum, zonder last te hebben van de drukte en het verkeer. Voor het eten; tast net iets dieper in je buidel en vul je maag bij Kalui. Een uitgebreid proeverij menu kost 645PHP (excl 10% service) voor twee personen en is echt heerlijk! Reserveer vooraf, want vooral tijdens het diner zijn ze avond aan avond vol geboekt.

Sabang
Vanaf Puerto Princesa ben je binnen 2 uur met de bus in Sabang (200PHP p.p, vertrekt om 7.30 uur vanaf San-Jose busstation). Veel mensen komen hiernaar toe voor een dagtochtje. Wij vinden het een aanrader om een nacht te verblijven. Regel in Puerto Princesa je ticket voor de underground river al (500PHP) want eenmaal in Sabang kost deze het dubbele. Taxi chauffeurs en hotels weten waar het ticketoffice zich bevind. Je kunt vanaf Puerto Princesa ook een georganiseerde dagtour maken, dit kost je slechts enkele euro’s meer. Sabang is een klein dorpje, waarbij alles draait rondom het toerisme voor de underground river. Dit is het achtste wereld wonder volgens de lokale bevolking en echt een plaatje om te zien. Het stadje zelf, zeker na de middag als alle dagtoeristen zijn vertrokken is rustig. Wat overblijft is een relaxte, ontspannen sfeer.

De underground river kost je ongeveer 2 uur, genoeg tijd dus om nog meer te verkennen. Je kunt een jungle trek maken (200PHP) of langs Dab Dab cottage het pad langs het strand blijven volgen om zo binnen 30 minuten een waterval te bereiken.  Het is een kleine waterval, met uitzicht op zee. Daar er weinig toerisme is buiten de underground river heb je een grote kans om deze waterval geheel voor jezelf alleen te hebben. Onder de waterval is er een mini zwembad gemaakt (neem dus gerust een verkoelend biertje mee om lekker uit te rusten en te genieten van het uitzicht!).

Port Barton
Vanaf Sabang rijdt je in 3.5 uur naar Port Barton (600 PH p.p, vertrekt 4x daags). Een pittoresk dorpje aan de zee. Vele horen pas van het bestaan op Palawan zelf, maar eenmaal aangekomen in het dorpje blijven veel mensen langer hangen dan hun bedoeling was. Veel backpackers komen hier samen, relaxen aan het strand en drinken biertjes in een van de restobars aan het strand. Ze bieden hier ook eilandhopping-tours aan. Wij hebben ze niet gedaan, maar hoorde vele enthousiaste verhalen over mooie stranden en een rijk onderwaterleven. Én de tours zijn hier de helft van wat je betaald in El Nido.

Tip: De hotels aan het strand vragen het dubbele dan de straatjes net daar achter.

El Nido
Vanaf Port Barton naar El Nido doet de bus er circa 4 uur over (500PH p.p, vertrekt om 08:00 of 13:00 uur).  El Nido is eigenlijk een van de grootste toeristentrekkers van de Filipijnen. Het biedt alles wat je van de idealistische plaatjes van internet kent.

Echter, dit maakt ook dat het een erg drukke chaotisch stadje is met toeristische prijzen. Je betaald hier al snel 25% meer dan in andere delen van Palawan (voor zowel accommodatie, eten én tours). Huur een kano voor enkele uren en peddel naar een van de stranden die je vanaf het strand van El Nido ziet liggen (grote kans op een privé strand).

Huur op een andere dag een scooter (24h-500PH) en maak een tocht langs watervallen, Nacpan beach (een van de mooiste stranden die wij gezien hebben!) en verder omhoog naar de vele dorpjes waarvandaan je een prachtig uitzicht over de zee krijgt. Let wel op, dit gaat gedeeltelijk over onverharde wegen (0,5 uur verhard, 0,5 uur onverhard), durf je dit niet aan betaal dan een tricycle die je naar Nacpan beach brengt (1000-1500PH retour). Je kunt er ook voor kiezen om de scooter voor meerdere dagen te huren en onderweg bij een homestay of cottage te blijven slapen. Wil je het drukkere El Nido liever vermijden maar wel kennismaken met de schoonheid van de vele kleine eilandjes rondom dan bied Coron Coron hierin een uitkomst.

De meest geboekte tours zijn island hoppingtours A,B,C&D (kosten; 1200-1400PHP per tour). Wij maakte een combinatie tour van A&C (1800PHP). Hierin heb je op elk eiland circa 20 minuten ipv 45 minuten als een tour apart doet. Echter, wij vonden dit voldoende, de eilanden die je aan doet zijn druk en massaal en bieden minder kans om even ontspannen ergens te liggen. Helaas is het eco-tourisme hier nog niet uit gevonden, je zult veel mensen over koraal zien lopen en op veel plekken is het koraal dan ook van slechte kwaliteit.

 

Een alternatief voor de toeristische island hoppingtours is een drie tot vijf nachten cruise te maken richting Coron. Je doet dan minder toeristische plekken aan en komt op meer afgelegen bestemmingen. Onderweg eet je vers gevangen vis e.d. en slaap je op onbewoonde eilanden. Online of terplekke vind je genoeg aanbieders hiervoor. De trip is ook andersom (Coron-El Nido) te maken.

Je kunt vanaf El Nido vliegen, maar deze vluchten zijn tot twee keer zo duur dan vluchten vanaf Puerto Princesa. Vanaf El Nido ben je binnen 5.5uur met een bus voor 500PHP in Puerto Princesa.

Tip: Zeker buiten het hoogseizoen hoeft je niet vooraf een slaapplek te boeken. Er zijn veel accommodaties die zich niet aan hebben gesloten bij websites. Kijk rond, vraag of je een kamer kunt zien alvorens je instemt (er zijn grote verschillen in hygiëne) en onderhandel gerust over de prijzen van een kamer! Wij waren erg te spreken over Chariz Inn.

Geef een reactie