Low budget naar de Maldiven

Na lang dromen en erover praten hebben wij vorig jaar de knoop door gehakt; vanaf begin januari 2017 gaan wij 6 maanden backpacken! Maar waar zouden we eens beginnen? Na wat rond surfen op het web viel ons oog op een vliegticket naar Singapore. Omdat we nog enkele maanden hadden om te dagdromen over onze reis, bleven we meer en meer informatie zoeken. Zo viel Carlijn haar oog op een ticket naar de Maldiven. Zij was meteen verkocht. Want waar konden we beter beginnen aan onze reis dan 6 dagen in het paradijselijke Maldiven?! Vanaf Singapore vlieg je in 4.5 / 5 uur naar de Maldiven. Een retourtje kost 120 euro per persoon via Tigerair.

Foto: Stef & Carlijn

Echter, er ontstond toen een klein probleempje. Namelijk om 6 maanden te kunnen reizen hadden we wel een beperkt budget. Noem het gerust low-budget. Menig hotel in de Maldiven staat bekend om het paradijselijke maar ook om het prijskaartje dat daar aan hangt. Een uitdaging dus.

Via AirBnB vonden we een betaalbare homestay op Hulhumale. Hulhumale is het aangrenzend eiland van de hoofdstad Male (waar ook de internationale vliegveld ligt). Vanaf het vliegveld kun je de bus nemen naar Hulhumale voor slechts enkele euro’s. Hier aangekomen zijn we naar onze homestay gegaan (wij hadden 1 privé kamer voor 25 euro per nacht voor 2 personen).

Omdat de Maldiven een islamitisch land is worden er op vele stranden bikini’s geweerd. Echter, op Hulhumale heb je een publiek strand waar bikini’s zijn toegestaan, dit helemaal aan de rechterkant van het strand. Weg estopt achter een houten schutting mogen toeristen ongegeneerd in hun bikini
bruin bakken. Het water is er mooi, maar ondiep. Tevens is het niet er geschikt om te snorkelen daar het water maar maximaal 1meter diep is tot de branding.

Foto: Stef & Carlijn

Op dag twee hebben wij twee snorkelplaatsen te bezocht (stingray point en banana point). Beide zijn een aanrader! Op Stingray point zagen we scholen vissen en diverse pijlstaartroggen, tevens een rustplaats voor de roggen waar er +/- 10 bij elkaar lagen te rusten. Banana point was een erg mooi koraal, de vissen hadden alle kleuren van de regenboog én mini kwalletjes. En nee deze kwalletjes deden verder niets, konden wij gerust door heen zwemmen aldus onze gids. Zo gezegd zo gedaan, tot Carlijn gebeten werd in haar arm. Ohja ze konden volgens de gids af en toe bijten.

Een andere dag hebben we de ferry naar Male genomen om vanuit daar de ferry naar Villimale te nemen. Een klein eiland nabij Male. Een retourtje kost circa 5 euro (je bent ongeveer 1.5uur kwijt met het reizen alleen de heenweg). Op dit eiland hangt een erg ontspannen sfeer, iedereen kletst tegen elkaar alsof het eiland een grote vriendenkring is en nergens is de haast te bekennen. Het strand en de zee zijn nog mooier dan op Hulhumale. Hier hebben wij meer vissen en mooiere stukken koraal gespot. Als twee kleine kinderen zo blij hebben wij ons uren vermaakt met snorkelen boven al dit moois en uitrusten op het strand.

Foto: Stef & Carlijn

Verder hebben we nog een dagtour gemaakt. Hierbij gingen we dolfijnen spotten, naar een zandbank, een local village bezoeken en snorkelen op twee plekken. In overleg hebben we andere plekken gekozen. Een daarvan was Coral Garden. Opnieuw hebben wij onze ogen uit gekeken. Wat een ontzettend rijk zeeleven heeft de Maldiven! Dolfijnen spotten was ook echt een hoogtepunt. Onze boot kwam midden in een groep dolfijnen terecht. Ze zwommen voor en naast ons, we hadden gewoon ogen te kort! Wel moeten we bekennen dat de zandbank en de local village niet spectaculair waren. Omdat wij al midden tussen de lokale bevolking sliepen bracht een bezoek aan een local village niets extra’s. Daarnaast was de zandbank flink vervuild en voelde het voor ons als een gewoon stukje strand.

Voor de twee snorkelpunten betaalde wij 35 dollar per persoon. De dag tour was 70 dollar per persoon inclusief lunch, drinken, snorkelmateriaal en een handdoek. Echter, vergelijk wel meerdere aanbieders want er zitten grote prijsverschillen in. Daarnaast merkten we dat wanneer je onderhandeld over de prijs je een betere prijs aangeboden krijgt dan wat ze in eerste instantie vragen.

Eten deden we vooral bij lokale restaurants, hier at je voor circa 4- 6 euro per persoon. Daarnaast is het een aanrader om vooral naar de kleine supermarkten te gaan daar de grote supermarkten hogere prijzen hanteren.

Foto: Stef & Carlijn

Er hangt wel een keerzijde aan de Maldiven op lowbudget. De paradijselijke foto’s van de hutjes op het water zit er niet in. Deze liggen allemaal op ver weg gelegen eilanden. De Maldiven is namelijk een eilandengroep bestaande uit 1190 eilanden die verspreid liggen over 90.000 km². Klinkt heel groot, maar het totale landoppervlakte bedraagt slechts 300 km² (het grootste eiland is 5 km² groot). Deze eilanden kun je tegen aanzienlijke kosten per speedboot of (water)vliegtuig bereiken. Sommige eilanden hebben slechts één of enkele dure resorts en verder niets. Je bent dan aangewezen op alles wat het resort aanbiedt. Dit is, indien je low budget wilt reizen, een nadeel tegenover een bewoond eiland met diverse restaurants en supermarkten. Echter, de eilanden bewoont door de locals liggen vol afval (op straat en in de bermen). Zoals eerder beschreven worden er op deze eilanden ook niet overal bikini’s getolereerd. Check daarom vooraf of het eiland ook wel echt een bikini beach heeft! Doordat wij op de kosten gelet hebben, hebben we slechts een deel kunnen bezichtigen van al het moois wat de Maldiven te bieden heeft. Zo lag het snorkelpunt om walvishaaien te bezoeken zo ver weg dat we in totaal 5 uur aan het varen waren (heen- en terug) om deze haaien te kunnen zien. De kosten hiervoor waren 130 doller per persoon. Weeg daarom vooraf goed af wat je wilt zien en welke verwachtingen je hebt. Wij waren in ieder geval laaiend enthousiast over al het moois dat we wél hebben kunnen zien!

Hebben meer mensen ervaring met een low-budget reis naar de Maldiven?

Geef een reactie