Verliefd op Korea

Korea was voor ons echt zo’n land die tussen het grootse China en het gekke Japan in lag, maar waar we eigenlijk niks van wisten. Toevallig ontmoette ik twee jaar geleden, tijdens mijn studie in het buitenland, een Koreaans meisje. Zij werd mijn beste vriendin en we beleefde samen behoorlijk wat gekkigheid. En natuurlijk moest ik haar opzoeken als ik in de buurt was! En wat hebben we veel geleerd in de drie weken dat we er waren, vooral dat Koreaanse barbecue ontzettend LEKKER is!

Begin juli vliegen we van Japan naar Korea, en niet naar zomaar een plek: naar Jeju eiland. HET Hawaii van Azië hebben we gehoord. Na vier maanden alleen maar stad en binnenland te hebben gezien, kunnen we niet wachten een heerlijke duik te nemen in blauw water en eindelijk eens goed, egaal, bruin te worden (die t-shirt mouwen die niet mee zijn gebruind zien er echt niet uit). Nou, niet dus. Blijkbaar heeft iemand daarboven bedacht dat precies de week dat wij op het eiland zitten, het tijd is voor het regenseizoen. We zien alleen maar grauwe wolkenluchten met regen en zien meer van ons hotelkamer dan van het eiland. En de dag dat we besluiten een ritje te maken op een scooter verbranden we zo erg (terwijl de zon niet eens scheen), dat we daarna dagen niks konden doen.

We are young ♥️

A post shared by 🇳🇱 Travel Couple Rox&Maartje (@onceuponajrny) on

Gelukkig is Seoul een stuk leuker. Regen of geen regen, we gingen op pad. We couchsurfen door de hele stad (twee nachtjes daar, een nachtje hier, drie daar) bij de leukste mensen. KyoungSoo, onze twee couchsurfing host, vertelt ons de eerste avond dat hij wel weet dat wij een stel zijn. Zo lief, hij hoeft er verder niet over te praten, maar wil ons gewoon laten weten ‘ik weet het, en jullie zijn welkom in mijn huis’. Wellicht heeft het geholpen dat hij een tijd in Nederland heeft gewoond en onderzoeker is.

Koko, een andere couchsurfing host, wil het liefst alles samen doen en ons dagenlang rondleidingen geven door de stad. Na twee dagen op pad te zijn duizelt het ons van de informatie: wat weet hij veel. Het is allemaal ook mega interessant. Tijdens een van de Koreaanse barbecue-maaltijden (het waren er veel) vertelt hij ons over de hiërarchie structuur in de samenleving. De oudste man – of de baas – verdient het meeste gezag, de jongste het minst. In het werkleven betekent dat dat je gestoorde dagen maakt als je baas je de opdracht geeft, of je wordt ontslagen. Maar het heeft zelfs invloed op de eetcultuur. Tijdens een maaltijd moet iedereen jonger dan de baas/oudste man zijn arm ondersteunen met zijn andere arm wanneer ze een glas bijschenken. Vervolgens moeten ze opletten dat ze bij een ‘proost’ hun glas lager houden dan de baas/oudste man en in geen geval de baas/oudste man aankijken. Verder moet de jongste aan tafel al het vlees bereiden (grillen, knippen en serveren). En uiteindelijk betaalt de baas/oudste man de rekening, dat dan wel weer.

Niet alleen de eetcultuur, maar ook de bezienswaardigheden zijn indrukwekkend. We zien een wisseling van de wacht, wat meer op een circus voorstelling lijkt, we staan versteld van alle verkleedpartijtjes van toeristen – met een traditioneel Koreaans gewaad mag je gratis de paleizen binnen, we relaxen met onze voeten in een voetbad boven een snelweg, en we mogen gratis een museum in omdat het zo heet is! We genieten van de stad, van het biertjes drinken in het park met onze Koreaanse vriendin en van chimaek (kip en bier) bij de fonteinbrug – wist je dat je eten overal bezorgd kan worden, in een park of onder een brug: overal! En voor we het weten zijn we verliefd geworden op Korea!

Wil je meer lezen? Neem ook eens een kijkje op onze website!

Geef een reactie