Last stop! – Kashan

Afgezet door de twee Iraniers die ik ontmoet had in Varzaneh, ontdek ik mijn slaapplekje voor de komende en laatste nacht. Nou, die is niet verkeerd. Kashan staat bekend als mooi stadje, wat vroeger een vakantieoord was voor de rijke en machtige Perzen. Ze bouwden heel Kashan vol met traditionele huizen, wat meer weg heeft van paleizen dan een simpel ‘huis’. Nou, en heel toevallig was mijn hostel in zo een oud traditioneel paleis. Naja, het hostel was in de kelder van het hotel. Maar dat doet zeker niet onder aan hoe mooi het was! Het zou zomaar kunnen dat in mijn kamer alle wijnen opgeslagen werden. Kleine nisjes en gangetjes, je moest bukken want ze bouwen kelders natuurlijk niet hoger dan 1 meter 50. En stiekem geeft dat veel meer sfeer.

In Kashan kan je ontzettend veel doen! En ik heb veel te weinig gedaan haha. Moet kunnen toch? Het was niet heel lekker weer en ik wilde gewoon chillen met die billen. Anyway, je kan enorm veel tours doen; naar de woestijn, naar het ‘rode dorpje’ Abyaneh, zoutvlaktes, the Fin Garden. En uiteraard is het bezoeken van de moskee, bazaar en de traditionele huizen (paleizen!!) de moeite waard. En eerlijk gezegd: ik heb alleen de laatste drie gezien.. Naja, ik heb ook nog de badhuizen gezien. Vanaf de buitenkant. Goed excuses om nog een keer terug te gaan.

Kashan staat bekend om haar rozen en lavendel, en alles wat ze daar van maken: milkshakes, parfum, siroop, water, baklava. Mijn advies: gewoon alles proberen. En ik kan je verzekeren: alles is lekker. Dat is toch een fijne bijkomstigheid. Ik heb heerlijk rond gedwaald door de bazaar, straatjes en gegeten bij kleine en wat grotere theehuisjes. En,ik heb veel te veel geld uitgegeven bij een atelier, maar he, nu heb ik wel twee met de handgemaakte, unieke vesten. Eentje traditioneel en de ander een moderne variant. Daarna had ik geen geld meer, dus ben ik gratis thee gaan drinken in mijn hostel (Thank God, er was thee!). Gewacht op de bus en weer teruggegaan naar Teheran. Om vanaf daar weer naar huis te vliegen.

Kashan is prachtig mooi en heel relaxt. En ik denk dat de foto’s voor zich spreken. Dat zegt zoveel meer dan mijn beschrijving. Het is een goed stadje om mee te beginnen, of net als ik, om mee te eindigen. Laatste tip: vanaf Kashan kan je trouwens een bus nemen naar het internationale vliegveld, behoorlijk handig. Vraag bij je hostel hoe je daar komt en laat hen de bus boeken, want het kost geen drol (er rijdt een reguliere bus tot 18.00 uur, dus dat is anders dan wat de toeristenboekjes en het internet zegt!).

En ik kan je vertellen: wat was Iran geweldig! Het staat echt boven aan mijn lijstje tot nu toe! (En ik heb op zich wel wat landen gezien…). De mensen, de cultuur, de schoonheid, de natuur. Prachtig mooi en ik zou zoooo graag terug willen! En ik gok, dat dat ook gaat in een niet te lange tijd gaat gebeuren. Ik heb nog zoveel dingen wat ik wil zien: terug naar Kashan, de eilanden in de Perzische golf, het noorden, Tabriz.. En zo gaat mijn lijstje nog wel door. Ik kan niet wachten om weer te gaan!

En? Overtuigd om naar Iran te gaan?

X,

Yv.

Geef een reactie