• Home
  • /
  • Azië
  • /
  • India: land van paleizen en forten (en geweldig eten)

India: land van paleizen en forten (en geweldig eten)

Ze zeggen wel eens over India ‘You love it or you hate it’. Toch denk ik dat ik er zelf tussen in zit! India is een kleurrijk land waar enorm veel prachtige dingen te zien zijn: paleizen, forten, natuurparken… en dan is er natuurlijk ook nog het geweldig lekkere eten. Maar India is ook een land wat een verschrikkelijke, uitzichtloze armoede kent en de hygiëne is slecht (veel vuil op straat, slechte of geen sanitaire voorzieningen voor de arme bevolking).

Tijdens onze rondreis hebben wij enkele zeer bijzondere plekken bezocht, die ik graag met jullie wil delen!

Mumbai (Bombay)
Mumbai is de meest drukbevolkte stad van India, met naar schatting zo’n 18,4 miloen inwoners! Het is een echte smeltkroes van alle verschillende bevolkingsgroepen in dit enorme land en is daarmee eigenlijk een beetje ‘India in het klein’. Door de Britse kolonisatie zijn er in deze stad nog enkele prachtige koloniale bouwwerken te zien, zoals het Victoria Station, de ‘poort tot India’ en het hotel The Taj Mahal Palace & Tower

Wat zeker een bezoek waard is in Mumbai is de Dhobi Ghat (Ghat = Indiaas voor wijk), eigenlijk een enorme openlucht wasserette. Duizenden ‘Dhobis’ werken hier dagelijks om de was te doen voor zowel particulieren als bedrijven (hotels, restaurants, ziekenhuizen…). Zover je kijkt zie je wasbassins en lijnen vol kleding en er schijnt zelden of nooit kleding kwijt te raken of bij de verkeerde eigenaar uit te komen. Eigenlijk ben ik best benieuwd wat voor systeem daar achter zit!

Dhobi aan het werk in de Dhobi Ghat

Naast de enorme efficiëntie van de Dhobi Ghat, kent Mumbai een net zo goed georganiseerd systeem voor het bezorgen van lunches aan kantoorpersoneel: de dabbawala (thuisbezorgd.nl en consorten, even opletten!). Hoewel het een eenvoudig beroep lijkt, is het een gespecialiseerde handel die al meer dan een eeuw bestaat en deel is van de cultuur van Mumbai. De dabbawala staan bekend om hun efficiënte en stipte levering (ondanks dat veel van hen analfabeet zijn, en er slechts een heel eenvoudige aanduiding is aangebracht waar de lunches bezorgd moeten worden). Dagelijks worden zo’n 200.000 lunchboxen geleverd door zo’n 5.000 dabbawalas. Het schijnt dat zij minder dan één fout in elke 6 miljoen leveringen maken (!!!), hoe goed is dat!

Varanasi
Om gelijk maar even wat te adviseren: Varanasi is een beetje India voor gevorderden. Het was gelijk mijn volgende bestemming na de start in Mumbai en ik vond het een behoorlijk overweldigende ervaring. Toch had ik het niet willen missen! Varanasi ligt langs de heilige rivier de Ganges en het is enorm interessant om vanaf een bootje de dagelijkse gang van zaken langs de oevers van de Ganges te bekijken. Met name zonsopgang en zonsondergang zijn populaire tijden om zo’n tochtje te maken.

De oevers van de Ganges in Varanasi

Varanasi is ook de plek waar veel rituele crematies in de openlucht plaatsvinden, de stad lijkt dan ook altijd in rook gehuld. Varanasi trekt vele pelgrims en oudere mensen komen hun laatste levensjaren in Varanasi slijten, om op deze heilige plek gecremeerd te kunnen worden.

Om de drukte van Varanasi even te ontvluchten is een bezoekje aan het boeddhistische pelgrimscomplex Sarnath zeker een aanrader. Er staan enkele oude tempelcomplexen die tradities uit vele traditioneel boeddhistische landen vertegenwoordigen, zoals China, Tibet, Japan, Thailand en Myanmar.

Holy man in Varanasi

Delhi / New Delhi
Delhi is niet zozeer een deelstaat, maar een territory wat onder andere het district New Delhi bevat, de hoofdstad van India. De meeste toeristen zullen dan ook voornamelijk New Delhi bezoeken.

De meest bekende bezienswaardigheid in New Delhi is het Rode Fort, een zandstenen bouwwerk met muren van 33 meter hoog en een lengte van 2 kilometer. Ook de moskee Jama Masjid is een bezoek waard.

Het Rode Fort in Delhi

Agra
Vanuit Agra zijn 2 prachtige historische locaties te bezoeken: de Taj Mahal en Fathepur Sikri. De Taj Mahal is natuurlijk geen onbekende, het beeld van de schitterende witte tombe is waarschijnlijk iedereen bekend. Een bezoekje aan dit complex mag je dan ook absoluut niet missen.

Minder bekend is Fatehpur Sikri, de hoofdstad van het vroegere Mogolrijk. Fatehpur Sikri is erg uniek in opzet en architectuur en je kan er zeker een aantal uren ronddwalen tussen de prachtige bouwwerken van dit complex.

Daarnaast is er niet al te ver van Agra een prachtig National Park: Keoladeo. Voor het bezoeken van de meeste NP’s van India is een flinke planning vereist: ze liggen ver buiten de gebaande paden en er zijn permits nodig. Keoladeo is relatief makkelijk te bereiken en kan tevens zonder permit worden bezocht. Eerlijk is eerlijk: je komt hier niet de spectaculaire dieren tegen die in andere parken in India met geluk kunnen worden gezien (tijgers, olifanten, Indiase leeuwen, neushoorns…), je kan er dan ook gewoon met de fiets of te voet naar binnen. Voor vogelaars is het een paradijs, omdat er zeer bijzondere (trek)vogels en wilde pauwen voorkomen. Qua zoogdieren is de kans groot op het spotten van nijlgau (soort antilope), sambar- en axishert, jakhalzen en verschillende soorten katachtigen. Bij de entrée van het park kan je voor de dag een gids inhuren.

Nijlgauen in Keoladeo National Park

 

Jaipur
Jaipur is de hoofdstad van de deelstaad Rajasthan en staat bekend als de roze stad vanwege de vele rozekleurige gebouwen die daar te vinden zijn, waarvan de ‘bijenkorf-achtige’ Hawa Mahal veruit de bekendste is. Ook in de straten rondom dit gebouw is een hoop te zien aan tempels en kleurrijke winkels en marktjes. Net buiten de stad ligt het Amber Fort, dit mag je zeker niet missen! Van binnen is het prachtig maar ook de aanblik van dit enorme fort bovenop een heuvel is erg indrukwekkend.

De Hawa Mahal in Jaipur

Vanaf Jaipur zijn wij met de auto naar Udaipur gereden, zodat er een tussenstop kon worden gemaakt bij de Chand Baori. Dit is van oorsprong een waterput, om in droge tijden het diepgelegen grondwater te kunnen gebruiken. Het is een schitterend gebouw, met vele trappen om in het 30 meter diepe bassin te kunnen komen. Het ligt ook in een prachtige landelijke omgeving, waar je een mooie blik krijgt op het leven buiten de drukbevolkte grote steden.

De Chand Baori step-well

Udaipur
Dit vond ik een enorm relaxte plek, hoewel het ook de meest toeristische plek was (westerse toeristen). Het is overzichtelijk, enorm kleurrijk door de vele winkeltjes, kraampjes en marktjes en de vrouwen lopen er in schitterend gekleurde sari’s. Ook is de stad omringd door 3 grote meren, waardoor de lucht wat schoner voelt dan in de rest van India.

Niet te missen in Udaipur is het Stadspaleis, een van de grootste forten van het land. Ook is het erg leuk om een boottochtje te maken over het Picholameer en daarbij een bezoekje te brengen aan Jag Niwas (Lake Palace), dit is een hotel en bekend als locatie uit de James Bond film Octopussy.

Mensen die wassen in de rivier, met op de achtergrond het Lake Palace!

Kleding
India is een behoorlijk conservatief land en van vrouwen wordt verwacht dat zij zich bedekt kleden. Hou daar zeker rekening mee, dat reist ook voor jezelf een stuk comfortabeler. Draag wijde en lange broeken en een shirt/bloes die je schouders, billen en decolleté bedekt.

Eten
Het eten in India vond ik echt fantastisch, zoveel variatie, zoveel smaken… het water loopt me weer in mijn mond!

In India wordt veel met de handen gegeten, zij gebruiken alleen hun rechterhand. Het is ‘not done’ om je linkerhand te gebruiken (tenzij je gewoon met bestek eet natuurlijk). Veel Indiërs zijn vanuit geloofsovertuiging vegetariër, je zal dan ook veel gerechten zonder vlees tegenkomen. Veel restaurants kennen overigens een gedeelte voor mannen en een gedeelte voor vrouwen en/of gezinnen. Als je als vrouw met mannelijke partner gaat eten, zal je worden gevraagd om in het vrouwen/familie gedeelte plaats te nemen (dit is soms ook op een andere etage).

Een traditioneel ontbijt bestaat vaak uit gestoomde rijstpannekoekjes (idli), knapperige pannenkoekjes van rijst- en linzenmeel (dosa), gefrituurd brood met groentecurry (puri badji) of Indiaas brood met yoghurt. Dit alles vaak geserveerd met ‘gravy’, een pittige en kruidige saus.
Voor lunch en diner wordt er meestal een curry (groente-, vis- en vleesgerechten, bereid met een specerijenmengsel met tot wel 25 specerijen per gerecht) of dahl (een gerecht met linzen) gegeten. Dit samen met brood (bijvoorbeeld naan, paratha of chapati) of rijst.

Daarnaast zie je regelmatig gerechten uit de tandoor (hele hete over) op de kaart: tandori en tikka, geweldig lekker!
Een andere favoriet van mij is de Byriani: rijst met groente, amandel, rozijnen en specerijen.

Dan is er ook nog de thali, een metalen schaal met daarop meerdere kleine kommetjes met verschillende gerechten zoals groenten, curries, chutneys, dahl en raita (yoghurtdip). Ook rijst en/of brood zit daarbij. Een leuke manier om verschillende dingen te proeven!

Veel mensen krijgen last van hun darmen in India, dit heeft zeker te maken met de slechte hygiëne, maar ook met het feit dat Indiaas eten behoorlijk vet en pittig is. Was altijd heel erg goed je handen en eet naar verhouding meer brood of rijst (de curries en dahls zijn daarbij dan de smaakmakers).

Verder heb ik me deze keer qua streetfood beperkt tot gefrituurde dingen (pakora, samosa) of soepachtige gerechten die goed zijn gekookt. Heeft in mijn geval goed uitgepakt!

Treinreizen en wat andere scams
De trein is een prima vervoermiddel voor de lange afstanden in India (vergeet het beeld van mensen op het dak en uit het raam… dit mag al jaren niet meer…), maar houdt er wel rekening mee dat er regelmatig flinke vertragingen zijn. Op veel grote stations lopen mensen die je vertellen dat toeristen ergens anders hun treinkaartje moeten kopen. Dit is niet waar, trap hier niet in! Vraag iemand van het station zelf waar het toeristenloket is en haal daar je kaartje.

Daarnaast zal je regelmatig mensen tegenkomen die zeggen dat je traditionele kleding moet kopen omdat de overheid wil dat toeristen dit dragen. Als je je gewoon kleedt in bedekkende en wijde kleding, is dat helemaal prima. Ook als men je sieraden, kaartjes voor bezienswaardigheden of andere zaken wil verkopen (waarvoor je meestal ook nog eens met hen mee zou moeten naar een andere locatie): nee zeggen en doorlopen.

Kortom: India is een schitterend en fascinerend land, maar bereid je voor vertrek goed voor!

Heilige koeien… een typisch Indiaas straatbeeld 🙂

Geef een reactie