Borneo highlights

Al enkele jaren had Borneo een aantrekkingskracht op ons. Onze bucketlist is eindeloos (rupsjes-nooit-genoeg), maar Borneo stond toch wel in de top 5. Waarom?  Minder toeristisch, nog veel meer ongerept in tegenstelling tot veel andere landen in Zuidoost Azië én ontzettend veel natuur. Precies alle ingrediënten waarvan wij houden tijdens een reis. Het werd dus hoogtijd om Borneo met onze eigen ogen te gaan ontdekken! Hoe het ons bevallen is? Wat de múst do’s in Borneo zijn? Wat is een praktische route? Read it!

Foto: Stef & Carlijn

Kuching en omgeving

De start van onze reis in Borneo was Kuching. Kuching zelf is een aangename stad maar geen bruisende stad. Het is vernoemd naar de stad van de katten en op elke straathoek staan er dan ook beelden met katten. Het is gezellig om een dag door alle straten te slenteren en het waterfront te bezichtigen. Echter, voor alleen Kuching hoeft je dit deel van Borneo niet aan te doen. Wij maakte vooral gebruik van de gemakkelijke uitvalbasis die Kuching biedt tot de diverse highlights van Borneo.

Tip:  Black bean coffee serveert goede (én sterke) koffie. Borneo Delight heerlijk verse en goedkope maaltijden.

Semenggoh Nature Reserve

De beste (en tevens goedkoopste plek) om semi wilde orang-oetans te spotten. Om 10 en om 15uur is er een voedertijd. Echter, dit wil niet zeggen dat de orang-oetans ook echt komen, het blijft altijd een gok. Het park bied plek aan een groep van 25 orang-oetans (hiervan zijn er 11 gered en 14 zijn er geboren). Entreekosten bedragen 10RM. Vanaf Kuching rijden er enkele malen per dag bussen (wij betaalde 40RM aan een retourtje met Uber). In Sepilok zit ook een dergelijk opvangcentrum, maar deze is duurder en meer toeristisch om te bezoeken dan Semenggoh.

Foto: Stef & Carlijn

Bako National Park

Een van de allergrootste hoogtepunten in Borneo. Zie hiervoor ook het reeds eerder verschenen artikel dat geheel aan Bako National Park gewijd is (én absoluut niet zonder reden). De enorme biodiversiteit, neusapen, stranden en uitkijkpunten maakt het National Park ontzettend bijzonder.

Gunung Gading National park

De grootste bloem ter wereld, de Rafflesia, is hier te vinden (mits deze in bloei staat).  Ze kunnen een diameter van 75 centimeter bereiken. Je kunt vooraf aan je bezoek naar het hoofdkwartier bellen om te vragen of er een bloem in bloei staat (telefoonnummer is gemakkelijk op internet te vinden). Als deze in bloei staat (slechts 8 dagen van de 90 dagen dat de bloem er is én in totaal circa 25 bloemen per jaar) is het echt een plaatje. Bizar om een bloem van dit formaat te zien. Daarnaast is het National Park ook mooi voor een wandeltocht richting de drie watervallen die er zijn. Op heldere dagen schijnt de tocht naar de uitkijkpunten ook de moeite waard te zijn, helaas was het bij ons te bewolkt.

Foto: Stef & Carlijn

Vanaf Kuching Central rijden er dagelijks bussen naar Lundu (15-20RM). Vanaf Lundu is het 2.5KM lopen of kun je voor 10RM een onofficiële taxi nemen. Entree kosten bedragen 20RM en de Rafflesia Loop trail kost 30RM voor een groep van maximaal 10 personen, de kosten van de gids kun je delen.

Gunung Mulu World Heritage Area

Foto: Stef & Carlijn

Na alle national parken, overvloed aan jungle, apen en bloemen toe aan iets anders? Dan biedt Mulu uitkomst. Mulu staat op de werelderfgoedlijst en wordt door de locals niet voor niets een wereldwonder genoemd. In Mulu National Park zijn er veel grotten te vinden, waarvan een deel open is gesteld voor het publiek. Onze favorieten waren de clearwater-, deer- en lang’s cave. Tegen de avond kun je duizenden vleermuizen de grotten uit zien vliegen. We deden ook de nighttour maar dit is in onze ogen geen aanrader, weinig te zien en hetgeen wat je ziet zie je overdag tijdens de tours ook. Wanneer je meer uitdaging zoekt kun je hier ook grot klimmen op diverse niveaus. Echter, iedereen moet eerst aantonen dat ze een intermedium level aan kunnen.

Tip: Mocht je speleologie certificaten hebben, neem deze dan mee als bewijslast.  Je mag dan meteen door naar het advance level. Zonder certificaat dien je eerst een medium level te doorlopen.

Wij deden de racer cave (medium level, 160 RM p.p.). Twee uur lang klimmen, dalen, abseilen, klauteren en kruipen door een donkere grot. Je dient niet bang te zijn voor spinnen, slangen of kleine ruimtes én trek stevige wandelschoenen aan!

Foto: Stef & Carlijn

The Pinnacles schijnen geweldig te zijn. Het is een pittige klim die enkel in een tour te boeken is voor 3D/2N. Boek de tours (zeker in het hoogseizoen!) vooraf (www.mulupark.com). De tours worden namelijk niet dagelijks aangeboden en bevatten een maximaal aantal deelnemers. De grotten zijn enkel te bezichtigen met een gids. Mulu is (per vliegtuig) te bereiken vanaf Kuching, Miri of Kota Kinabalu via MASwings.

Kota Kinabalu

Ook voor deze stad hoeft je geen dagen uit te trekken. Toch hangt er wel een aangename, relaxte sfeer in de stad. Vanaf Kota Kinbalu kun je de vlakbij gelegen eilanden bezoeken. Echter zijn deze wel erg toeristisch (vermijd daarom vooral de vrij-, za- en zondagen).

Een hoogte punt op de reis moet toch ook het beklimmen van de kinabalu mountain zijn. Boek dit enkele maanden vooraf om zeker te zijn van een plek. Door ziekte hebben wij hier helaas van af moeten zien. Echter: er staat wel een hoog prijskaartje tegenover (1600-1800RM), maar ook een onvergetelijke ervaring.

Kota Kinabalu bereik je vanaf Kuching per vliegtuig (check de prijsvechters als AirAsia en TigerAir) of via de bus waarbij je de stad Miri als tussenpunt kunt gebruiken.

Tip: Sri laka curry house is heerlijk met erg warme service (6.30-17uur)! Probeer ook hun huisgemaakte yoghurt.

Sukau

Sukau is de perfecte uitvalbasis om al het wildlife rondom de Kinabatangan River te spotten. Met als hoogte punt (mits je geluk hebt) het spotten van een groep Borneo dwergolifanten. Dombo in het echt. Verder leven er orang-oetans, 4 soorten neushoorvogels, neusapen, krokodillen en vele anderen zoogdieren en reptielen in en rond de rivier. Je kunt kiezen voor korte trips (2h, 45RM p.p.) of een langen (elephanttour, 6h, 150-250 p.p.). Je kunt in Kota Kinabalu of Semporna ook een pakket kopen van 2D/1N of 3D/2N maar deze zijn iets duurder.

Foto: Stef & Carlijn

Sukau bereik je door de buslijn te gebruiken tussen Kota Kinabalu /Semporna. Vraag de chauffeur te stoppen bij het kruispunt naar Sukau. Bereik dit kruispunt voor 1uur ’s middags, dan kun je vanaf daar een taxi regelen naar Sukau (20RM p.p.)

Tip: Greenview lodge bied schone kamers en lekkere betaalbare maaltijden.
Voor de elephanttour: vraag de Greenview naar het nummer van Choy.

Sipidan/Mabul

Semporna is een uitvalbasis voor degene die rondom deze idealistische eilandengroep wil duiken.  Vanaf diverse steden reizen er dagelijks meerdere bussen af naar Semporna (vraag bij je hotel naar de mogelijkheden, de bustijden willen nog wel eens veranderen). Sipidan is het hoogte punt maar laat echter maar 120 personen per dag toe, dus wees op tijd met het aanvragen van je vergunning! Wij hebben via Scuba Junkie rondom Mabul gedoken en overal waar je komt is het echt een onderwaterparadijs. Sipidan wordt niet voor niets aangekaart als een van de beste duikspots ter wereld.

Foto: Stef & Carlijn

Tip: Doe je Borneo op een klein budget? Verblijf dan in Semporna en maak tochten naar de duiklocaties. Bij een iets ruimer budget het echter aan te raden om bijv. via Scuba Junkie op Mabul te verblijven, dit bespaart je veel reistijd. Zoek reviews over de duikaanbieders, niet iedereen heeft betrouwbaar materiaal en goed opgeleid personeel.

 

Voetnoot: De vele dieren die te spotten zijn in Borneo is adembenemend, echter zijn veel dieren steeds gemakkelijker te spotten omdat hun leefgebied ernstig bedreigd wordt door de vele palmolie plantages die de jungle afbranden voor nieuwe landbouwgrond. Het westen is, ernstig genoeg,  een grootverbruiker van deze palmolie (veelal in voedselproducten). Zijn er al mensen bekend met dit probleem?

Geef een reactie